Az ünnep nevét viselő ukrán egyházközség az idén ünnepelte megalapításának ötödik évfordulóját.
A hagyományokhoz híven a budapesti VII. és II. kerületi ukrán önkormányzatok szervezték a két ünnephez kötődő rendezvényt.
A korábbi években általában nagyszabású, népes rendezvényekre került sor: a Kobzosk, a Kard együttes frontemberének, Vova Hejzernek a koncertje, a Bozsicsi együttes vendégjátéka és egy harcias ukrán hopak.
Az idén, a pandémia okán nem jöhettek Ukrajnából vendégművészek. Mindezek ellenére mégis sikerült meghallgatni az Ave Maria-t Bernáth Ferenc és Medenci Roman csodálatos előadásában, az ukrán iskola tanulói pedig ukrán vesekkel és dalokkal örvendeztették meg a közönséget.
A szent liturgiát Damjan atya celebrálta, utána Grexa Liliana, a VII. kerületi ukrán önkormányzat elnöke és Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete köszöntötte a vendégeket.
“Ezekben a nehéz órákban vannak olyanok, akik nemcsak a lelküket, hanem az életüket is adják Ukrajnáért, és a Magyarországon élő ukránok kötelessége teljes szívvel támogatni az ukrán kultúrát és hagyományokat. Megbecsüljük a hőseinket, és mindig együtt, Istennel ünnepelünk”- mondta Gerxa Liliana.