Január 29-én az ukrán világközösség

a KRUTI CSATA hőseire emlékeznek.

A kruti csata (1917-1921) az ukrán nemzet felszabadító mozgalmának egyik legtragikusabb s egyben leghősiesebb eseménye.
1918-ban közel 300 diák a csernyihivi Kruti vasútállomáson tanúsítottak ellenállást a Mihajlo Muravjov által vezetett 6 ezres bolsevik hadsereg ellen.  S bár a maréknyi ukrán diák vereséget szenvedett a túlerővel szemben, tettük örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.
Eseményleírás:
1917-ben a Szovjetunió Nemzeti Biztosainak Tanácsa parancsot adott ki az Ukrán Központi Tanácsnak a —-Ellenállás esetén borítékolva volt egy háború. Azonban az Ukrán Központi Tanács figyelmen kívül hagyta Moszkva követeléseit és helyette kikiáltották az Ukrán Népköztársaságot. Ez számít a bolsevik Oroszország elleni háború gyújtópontjának.
Ezzel egyidőben Harkiv városából egy jelentős létszámú bolsevik haderőt csoportosítottak át azzal a céllal, hogy lerohanják a nyugat-ukrajnai megyéket. Miután bevették a harkivi, katerinoszlavi és poltavai területeket, a Mihajlo Muravjov által vezetett 6 ezer fős csapattal Kijevbe vették az irányt. Az ellenállás reményében egy 300 fős egyetemista csapat és a kozák katonaság fogadta őket. Az összecsapásra a csernyihivi kruti vasútállomáson került sor. A harcok során 27 fiatal került fogságba, kiknek később sortűz útján ontották ki életüket. Napjaink adatai szerint 70 és 100 fő közé tehető a kruti csata áldozatainak száma. Bár az ukrán hazafi csapat vereséget szenvedett, mégis sikerült időt nyernie Muravjovot kijevi bevonulása előtt.
A kruti hősöket a kijevi Aszkold temetőben helyezték örök nyugalomra. A harc hosszú időre kikopott az emberek köztudatából, különösebben csak Ukrajna függetlenségének kikiáltását követően kezdtek el foglalkozni vele. 1991. január 29-én az egyetemi hallgatók szövetsége kisebb tüntetést szervezett, állami szinten a kruti hősök emléke előtt csupán 2004-től tisztelegnek.
2006-ban avatták fel a Kruti Hősök Emlékhelyét. A komplexumban kápolna és egy keresztalakú tó található. 2012-ben a kruti hősök sírhelyén, az Aszkold temetőben szintén műemléket avattak az elesett patrióták tiszteletére.