2020. október 17-én a Markiján Saskevics Ukrán Könyvtár bemutatója került megrendezésre. A találkozó vendégei között a Magyarországi Ukrán Kulturális Társaság elnöke Hartyányi Jaroszlava, és az Ukrán Nemzeti Idegen Nyelvű Könyvtár referense Natalia Kolyadzhin is jelen volt.
Ezen az eseményen Hartyányi Jaroszlava elmesélte a könyvtár alapításának történetét, könyvtárral kapcsolatos érdekes tényeket és az első könyvek beérkezésének történeteit osztotta meg a jelenlévőkkel.
A találkozó egyik fontos eseménye volt az Ukrán Kulturális Társaság teljes könyvalapjának ünnepélyes átadása az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ használatába.
Natalia Kolyadzhin bemutatta az Országos Külföldi Irodalmi Könyvtárat, részletesen beszélt az ukrán könyvgyűjteményről. A képviselők megvitatták az együttműködés lehetőségeit és a jövőre vonatkozó terveket.
Szintén az ukrán közösség aktív tagja, Lilia Gembik kettő könyvet adott át a könyvtárnak, amelyet Mikola Shostak, Luck város, Volyn régióból származó költő és műfordító adományozott. Lilia csodálatos pillanatokat ajándékozott a hallgatóság számára, amikor elolvasott egy részletet Shakespeare szonettjeinek fordításából a ,,Kétszer ötven Shakespeare-vel” című könyvből.
A találkozó kellemes, hangulatos és baráti légkörben zajlott. Mindenkit pozitív érzelmekkel töltött el és új olvasókkal gazdagította a könyvtárat.