A nyíregyházi görögkatolikus templom kertjében a városi ukrán önkormányzat kezdeményezésére, a nyíregyházi konzulátus, a görögkatolikus egyház és a szabolcsi egyházmegye támogatásával készült el az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozataira emlékező alkotás, amelyet 2019. április 17-én avattak fel.
Az eseményhez kötődő ünnepség keretében Osz Tibor magyar görögkatolikus pap és Damjan Haborij, a magyarországi ukrán görögkatolikus egyház papja megszentelte az emlékművet, majd közös, az áldozatokért mondott gyászmisével zárult az esemény.
Ljubov Nepop ukrán nagykövet külön köszönetet mondott Magyarországnak, hogy az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtásnak ismerte e z 1932-33-as ukrajnai éhínséget, és kihangsúlyozta, milyen jelentős szerepet játszott ebben a folyamatban a magyarországi ukrán közösség és személy szerint Hartyányi Jaroszlava a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke. Köszönetet mondott Budapestnek azért is, hogy támogatja Ukrajnát a jelen küzdelmeiben, amelyet területi egységéért és a békéért vív az agresszor ellenében. Róna Ottó a Külgazdasági és külügyminisztérium nevében elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország egyike azon országoknak, amelyek népirtáskén ítélik meg az ukrajnai éhínséget. Arra szólította az emlékezőket, hogy ne feledkezzenek meg az ukrán és a magyar népet tragédiákról, melyek hatással vannak világszemléletükre, hogy hasonlókra soha többé ne kerüljön sor.
Szofilkánics Judit, a nyíregyházi városi ukrán önkormányzat elnöke kiemelte az éhínség áldozataira való emlékezés és a külföldi ukrán közösségek szerepének fontosságát ezen a téren.