A Magyarországi Ukrán Kulturális Központ Bernáth Viktória – Ukrán Nemzetiségi Képviselő és a Magyarországi Ukrán Állami Önkormányzat vezetésével, amelyet Ladányi Erzsébet, az Önkormányzat helyettes elnöke képviselt, 2022 november 26-án, az Éhínség áldozatainak emléknapján,gyászrendezvényeket szervezett Budapesten a sztálinista rezsim szörnyű bűntette -az 1932-1933-as éhínség- az ukrán népírtás. ártatlan áldozatainak emlékére.
Az emlékesemények a „Testvérek” dokumentumfilm vetítésével kezdődtek, amelyet a Magyarországi Ukrán Kulturális Társaság részvételével szerveztek. Ezt követően online beszélgetés folyt a forgatókönyv szerzőjével és a film rendezőjével, Tarasz Kalyandrukkal.
Ugyan ezen a napon a „GYÚJTSD MEG AZ EMLÉK GYERTYÁJÁT” nemzetközi akció keretén belül,  16 órakkor,  valamennyi tudatos ukránnal egyidejűleg a világban, koszorúk, gyertyák és búzakalászok voltak elhelyezve az állami és helyii ukrán önkormányzatok képviselői, az ukrán nemzeti kisebbség magyarországi parlamenti szószólója, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének munkatársai,  és Magyarország ukrán társadalmi szervezetinek képviselői által a Holodomor Áldozatainak Emléktáblájánál Budapesten,  amely Budapest 5 kerületében található a Petőfi téri parkban.
Helyi idő szerint  17:30 -től 18.30 -ig Magyarország Parlamentje előtt és a Duna lépcsőjén több mint száz ukrán gyűlt össze  Liliana Grexa, az ukrán nemzeti kisebbség magyarországi parlamenti szószólójának meghívására. Gyertyákat gyújtottak,hogy tisztelegjenek több millió ukrán emléke előtt, akiket a szovjet rezsim gyilkolt meg az általa mesterségesen előidézett éhínségek segítségével.
Ebben az időben, támogatva Liliana Grexa, az ukrán nemzeti kisebbség magyarországi parlamenti szószólójának felhívását, a magyar hatóság csatlakozott az akcióhoz és a szolidaritás jeleként, valamint az ukrán Holodomor áldozatai emlékének tiszteletére 17.30-tól 18.00-ig lekapcsolta a villanyt a Parlament épületében és a külső megvilágítást. Így csatlakozott Magyarország a globális kampányhoz a Holodomor emlékére.
Emlékeztetjük Önöket, hogy 2003. november 26-án Magyarország parlamentje az elsők között ismerte el a Holodomort az ukrán nép népírtásaként, és szolidaritását és részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak és leszármazottainak.