November 27-én, a „Gyújtsd meg az emlékezet gyertyáját” nemzetközi akció keretében az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Központ gyászrendezvényeket tartott az előző században Ukrajnán végigsöpört éhínségek áldozatainak emlékére. Koszorúkat és szimbolikus búzaszálakat helyeztek el a budapesti Holodomor emlékműhöz, amely az 5. kerületi Petőfi téren található. De tisztelegtek a genocídium tragikus emléke előtt Nyíregyházán és Szeged városában is.
A helyi önkormányzatok is széles körben csatlakoztak a programsorozathoz, számos helyen, megannyi otthonban gyújtottak gyertyát az éhínség áldozatainak emlékére.
A gyertyás megemlékezés szokás James Mayes, amerikai történész nevéhez köthető, aki 1986 és 1987 között az Amerikai Kongresszus az éhínség tragédiájával foglalkozó bizottságát vezette. Mayes az ukrán éhínséghez köthető gondolatait a Nemzeti Holodomor Múzeum falain is olvashatók Kijevben: „Ukrajna azon országok közé tartozik, amely a kiszolgáltatott, totalitárius múltban megélte az emberiség ellen elkövetett egyik legnagyobb bűnt, az éhínséget.”
Fontos szót ejtenünk arról, hogy idén az első ukrajnai éhínség (1921-23) 100. évfordulójára, az 1946-47-es éhínség 75. évfordulójára emlékezünk. Ezen célirányos népírtások során több százezer ártatlan ukrán veszítette életét. Lélekszámában ezektől nagyobb csak az 1932-33-as éhínség tekinthető, ahol több, mint 10 millióan haltak meg.
Vasárnap, november 28-án a Budapesti Szent Mihály templomban a Novus kórus kíséretében emlékmisét tartottak a Holodomor áldozatainak emlékére.