Szeptember 10-és 12. között, az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Budapestre tett látogatást Bartholomiasz patriarcha, a Konstantinápolyi ortodox egyház vezetője. A legmagasabb rangú ortodox vallási vezető Arszenyij metropolita, az Ausztriai-, Magyarországi és Közép-Európai Ortodox Exarchátus vezetőjének meghívására érkezett a magyar fővárosba.
Szeptember 10-én, a látogatás első napján a 9. kerületi Actor Hotelben – ahol a budapesti ortodoxok kápolnája is találhat – szervezett díszvacsora keretében találkoztak a görög, magyar, ukrán és osztrák pravoszláv hitélet vezetői. Az eseményen a magyar kormány tagjai is részt vettek.
Szeptember 11-én a 8. kerületi Múzeum utcában lerakták az épülő ortodox templom alapkövét. A magyar állam ígéretet tett a vallási központ felújításának anyagi támogatására, valamint arra, hogy a templom újra megnyitja kapuit a magyarországi ukrán ortodoxok előtt is.
Szeptember 12-én, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Bartholomiasz patriarcha reggeli misét tartott. A nyitó ima 3 nyelven hangzott el: görögül, magyarul és ukránul. A templomban számos nemzetiség képviseltette magát, többek között a magyarországi ukrán közösség tagjai is. De több magasrangú, protokoll vendég is tiszteletét tette, így például Magyarország Kormányának tagjai, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének munkatársai, az Ukrán Országos Önkormányzat képviselői és a magyarországi ukrán nemzetiség parlamenti szószólója is.
. Fontos megemlítenünk, hogy néhány héttel ezelőtt Bartholomiasz patriarcha egy hivatalos, kijevi vizit keretében találkozott Ukrajna Pravoszláv Egyházának vezetőjével, Epifanyij metropolitával.
A Magyarországra és Ukrajnába tett látogatásai során Bartholomiasz patriarcha az Ortodox egyház egységére hívta fel a figyelmet, valamint az ukrán pravoszlávok összetartását hangsúlyozta.