A Húsvét előtti időszakban nagyon fontos megmutatni a gyermekeknek, hogyan kell hímestojást festeni. Hiszen ez egy csodálatos hagyomány, amelyet érdemes megőrizni és átadni a felnövekvő generációnak.
Ebből a célból, 2023 április 1-én, az Ukrán Kultúrális és Dokumentációs Központ által, Bernáth Viktória – Ukrán Nemzetiségi Képviselő vezetésével sor került Júlia Kolodko Júlia Arrlandinova ukrán mester mesterkurzusára „Együtt festünk hímestojást” címen a Magyarországi Ukrán Állami Önkormányzat mellett működő Leszja Ukrainka ukrán nyelvű Iskola tanulói számára.
Kiderült, hogy a húsvéti hímestojás festét – egyszerre érdekes és felelősségteljes is. A mentorok számára fontos az, hogy értékeljék a gyermekek által alkotott valamennyi”vonalat” – ebben az esetben garantált, hogy a gyermekeknek kellemes emlékeik maradnak a hímestojás festésről és maguk is festeni akarnak majd. Újra és újra.
Biztosak vagyunk benne, hogy a szervezőknek és a tánorknak ez sikerült.
A mesterkurzus végezetéül pedig az ukrán iskola tanulói húsvéti édesség-ajándékokat kaptak Grexa Liliánától, Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószólótól.