Vasárnap, 2022. május 8-án a budapesti Szabadság téren színes programsorozatot szerveztek Európa Napja alkalmából.
Európa Napját eredetileg május 9-én ünneplik ez Európai Unió különböző államaiban. Más, az EU-n kívül eső országok ezen a napon a béke és az európai kontinens egységéért tett erőfeszítéseket méltatják, ünneplik. A jeles nap alkalmából Európa szerte tudományos-oktatási előadásokat, kulturális programokat, művész esteket tartanak így tisztelegve az európai kohéziós politika és az uniós irányvonalak előtt. Ezen a napon magasrangú állami kitüntetésben is részesítik az integráció munkáját segítő uniós polgárokat.  
Idén a budapesti szervezők nagy hangsúlyt fektettek az Ukrajna ellen indított orosz háború problematikájának. Ennek okán számos program alapgondolata az Ukrajna iránt tanúsított szolidaritás kifejezése volt.
A Szabadság térre látogatók a tradicionális koncerteken túl számos, EU-s ismeretterjesztő, családi és gyerek programon, kézműves foglalkozáson, vetélkedőn vehettek részt.
A Magyarországi Ukrán Kulturális és dokumentációs központ is részt vett az ünnepségen. Az ukrán nemzetiségi sátrat gyönyörű, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület gyűjteményét ékesítő, hímzett kendők és vishivankák díszítették. Azok, akik megtekintették a szemet gyönyörködtetően díszes ukrán sátrat, megismerkedhettek fantasztikus kultúránkkal, és többek között a helyi ukrán könyv gyűjteményekkel.
Az ukrán stand mindkét oldalán fotókiállítás volt megtekinthető, amely jól szemléltette Oroszország Ukrajnában végzett embertelen pusztítását. Nem meglepő, hogy a fotók sok látogatót vonzottak s egyben hagytak mély nyomot mindenkiben.
Az ukrán nemzetiség az ünnepség legkisebb résztvevőit különböző vetélkedőkkel és többek között ukrán nemzeti képeslapokat készítő kézműves foglalkozásokkal várta.
A fénykép sarokban az érdeklődők ukrán népviseletben és legfőbb ukrán nemzeti szimbólumokkal fotózkodhattak.
Délután három órakor színpadra léptek a magyarországi ukrán előadóművészek. A vendégek Bernáth Ferenc és Vihula Mihajlo „Kettős parafrázis” duójának mágikus gitárszólamait, Rudnik Viktória gyönyörű ukrán szólamait, végezetül pedig a Leszja Ukrajinka Vasárnapi Iskola és a „Kedves Iskolám” tanintézmény diákjainak fellépését hallhatták, akik a mára világszerte ismert „Oy u luzhi chervona kalyna” népdalt énekelték el.