Május 2-án, vasárnap a magyarországi ukrán közösség az ukránság által egyik legmagasztosabb ünnepet ünnepelte, Jézus feltámadását. A feltámadás ünnepe kultúránkban kimagasló szerepet játszik, hiszen ez Jézus halál fölötti győzelmét szimbolizálja, aki életét adta az emberi bűnökért, megszabadítva ezzel a földi kínoktól.
Húsvét napján, a magyarországi ukrán közösség görögkatolikus lelkésze, Damjan atya tartott ünnepi szentmisét a Szent Mihály Templomban. A mise a Novusz kórus kíséretével zajlott. Ezt követően megszentelésre kerültek a finom, kosárban lapuló házi ételek és pászkák.
Az esemény a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Nova Hvilja Egyesület szervezésében valósult meg.
Az ukrán pravoszláv (ortodox) húsvéti misére a szentesi Szent Miklós Templomban került sor Román atya vezetésével. A mise végén megszentelték az ünnepi ételeket.
Pászka-húsvét-a feltámadás ünnepe – az ünnep neve is arra utal, mennyire fontos hagyománya van a húsvétnak az ukrán kultúrában. Idézve Szvjatoszláv püspök, az Ukrán Görögkatolikus Egyházfő húsvéti üzenetét: „Ünnepel ma a szívünk, ürül a lelkünk, mindenki a templomba siet, kezünket az Úrhoz emelve éneklünk. Feltámadt Krisztus a holtak közül, a halállal legyőzte a halált, és életet adományozott a sírban fekvőknek!”.
Húsvéti üzenetében I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka elmondta, hogy minden,amit mi, emberek csak szeretni tudunk, amiben hiszünk és amire várunk, minden szervesen kötődik a feltámadás ünnepéhez. Jézus feltámadása – az isteni szeretet és gondviselés válasza a fájdalommal és a szenvedéssel szemben.