Az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ közös szervezésében június elején került megrendezésre az immáron 23. alkalommal a „Forrás”, összmagyarországi ukrán szavalóverseny.  

A tavalyi évhez hasonlóan a koronavírus miatt bevezetett korlátozások értelmében a vetélkedőt az online térben rendezték meg. A résztvevőket ez mégsem tántorította el, és mintegy 54 gyermek és felnőtt vett részt. A nevezéshez egy videófeltöltő szerven kellet megosztaniuk előadásukat, ezzel elsajátítva egy újabb készséget, hiszen a szavaláson túl számítógépes technikákkal is megismerkedtek a gyerkőcök.

A zsűri feje az Ukrán Országos Önkormányzat kulturális bizottságának vezetője, Szolfilkánics Judit volt. A zsűriben továbbá helyet foglalt Kormányos Alexandra, az Ukrán Országos Önkormányzat elnök helyettese-a Magyarországi Ukrán Színház vezetője és Filipcsuk Zenovij, író-költő.

A legjobbak legjobbjait kiválasztani kemény diónak bizonyult, hiszen minden résztvevő egyedi és kiváló előadásmódban szavalta legkedvesebb költője művét. Végezetül 16 versenyző részesült Grand Prix elismerésben, 11-en nyerték el az 1. helyezést, 15-en a 2-at és 3-at. A többiek elismerő oklevélben részesültek. Ezen túl minden kedves versenyző értékes ajándékot kapott.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az egészen pici korosztály is szeretettel és érdeklődéssel vett részt a vetélkedőn.

A versenyzők fellépését egyesével is megnézheti a „Forrás” Youtube csatornáján.

Kicsik (6 éves korig)

https://www.youtube.com/playlist…

Kis iskolások (7-től 9 éves korig)

https://www.youtube.com/playlist…

Iskolások (10-től 11 éves korig)

https://www.youtube.com/playlist…

Iskolások és diákok (12-től 18 éves korig)

https://www.youtube.com/playlist…

Magyar ajkú, ukrán nyelvet tanuló résztvevők

https://www.youtube.com/playlist…

Felnöttek

https://www.youtube.com/playlist…

Minden évben nagy örömünkre szolgál a „Forrás” összmagyarországi ukrán szavalóverseny megrendezése, hiszen remek lehetőségként szolgál  a Magyarországon élő ukrán közösség anyanyelvének ápolására, hagyományainak tiszteletére. Ezentúl magyar barátaink ukrán nyelv tanulása révén még erősebbé tehetjük az országaink közötti kapcsolatot.