„Harcoljatok és győzni fogtok” – Ezzel a jelszóval rendezte meg a magyarországi ukrán közösség, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ a tradicionális Tarasz Sevcsenko ünnepségét. Az idei ünnepség egybeesett az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúval, így az ukrán költő-géniusz szavai és intelmei sosem voltak aktuálisabbak, mint most. Sevcsenko műveinek központi eleme az ukrán nép az orosz uralomtól való felszabadítását, Ukrajna függetlenségét célozza meg. Munkásságát a világ 150 nyelvre lefordítva ismerheti.
A demonstrációval egybekötött ünnepi fellépéshez a budapesti ukránságon kívül sokan csatlakoztak Nyíregyháza, Miskolc, Vác, Veszprém városából.
A résztvevők kezében ukrán nemzeti szimbólumok, plakátok, kék-sárgára színezett rajzok voltak láthatóak, amelyek két kezet formázva védik Ukrajnát az orosz rakétákkal szemben. Az esemény előtt mindenki a szíve fölé tűzhetett egy kék-sárga színből álló kis szív alakú brosst.
Az Ünnepség a „Sír a széles Dnyipro” dallamaira indult, amely dalt Ukrajna egyik lelki himnuszának is nevezik. Az énekszó alatt a színpadra fáradtak a műsorvezetők, az ukrán közösség gyermekei, és Damjan Haborij atya, aki a közös imát követően egy perces néma csenddel emlékezett meg az Ukrajna függetlenségéért vívott harcban elhúnytakért.
Ezt követően kezdetét vette a „Kedves Iskolám” diákjainak fellépése. Megszínpadiasították többek között az „Anya és a kis Tarasz” c. művet (Polienko Halina és Szpirin Szerhij előadásában), „Virágba borult a piros kánya” c. dal (Viktoria Romanenko előadásában), az „Én éjjeli csillagom” c. dal (Al Szalih előadásában) és az „Ukrajna!” c. dal (Miroszlav Lajgut aóelőadásában).
Az Ukrán Országos Önkormányzat által működtetett Leszja Ukrajinka Vasárnapi Iskola tanulója Marija Bicseva a „Megyy kert a ház mellett” c. verset, míg Szofija Melnikova a „Csobog a víz a juharfa alatt” c. verset szavalta el.
A felnőtt fellépők közül Gál Valentina az „Álom” c. versből, Miroszlava Makszimiv a „Mindegy nekem vagy sem..” című verset szavalta, és Szatmári Viktória is elkápráztatta a jelenlévőket.
Az „Egység” egyesület égisze alatt működő kulturális-művészeti központ tanulói, közösen a napokban Ukrajnából érkező menekült gyerekekkel énekeltek a színpadon és tartották a magasba a saját kezűleg készített 3D-s, az orosz-ukrán háború témájában készített plakátjaikat.
Ezt követően Grexa Liliana, az Ukrán Országos Önkormányzat képviselője, 2022-es parlamenti választások ukrán nemzetiségi szószóló jelöltje tartott beszédet. A képviselő elmondta, hogy több százezer ukrán menekült Magyarországra a háború borzalmaitól, hátrahagyva az eddigi életüket, munkájukat, otthonukat, azonban nekünk meg kell nyernünk ezt a háborút, mert az ereinkben az elődeinktől kapott ukrán vér folyik, és mert az igazság és Isten Ukrajnával van.
Grexa Lilianat Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület vezetője és az Ukránok Világkongresszusának elnök-helyettese követte beszédével, aki a nemzetközi partnerek, többek között pedig Magyarország teljes körű támogatását kérte Ukrajna EU-s csatlakozásának megvalósulásához, továbbá pedig arra szólította fel a világ vezető országait, zárják le Ukrajna légterét az ellenséges orosz légierő és rakéták elől.
Zárásképp a „Végrendelet” szólamaira a szervezők és a résztvevők virágokat és koszorúkat helyeztek el a nagy ukrán géniusz költő, Tarasz Sevcsenko szobrához.
Ezen a büszke és egyben gyásszal teli napon a magyarországi ukrán közösséget átjárta e rendíthetetlen egység lelke, amely biztos fegyvere az ellenséggel szembeni bátor ellenállásnak és eszköze a győzelem felé vezető úthoz!