Vasárnap, április 24-én az ukránság egyik legnagyobb ünnepének örvendhettünk, Jézus Feltámadásának, húsvét szent ünnepének. Nem volt ez másképp a magyarországi ukrán közösséggel sem, akik két helyszínen, ünnepi szentmise és ételszentelés keretében méltatták az Úr Jézust, aki életét adta az emberiség megmentéséért cserébe.
Hosszú évek tradíciójához híven a magyarországi görögkatolikus ukránok a budapesti Szent Mihály Templomban köszöntötték az ünnepet Damjan Haborij a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus Egyház vezető lelkipásztorának vezetésével. A meghitt ünnepi misén a Novus kórus énekelt szebbnél szebb egyházi énekeket, végezetül pedig megszentelésre kerültek a finom házi ételeket és pászkát rejtő húsvéti kosarak.
A pravoszláv-ortodox ukránok a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomában vettek részt a Román atya által tartott ünnepi szentmisén és ételszentelésen.
Ukrán húsvéti szentmisét tartottak továbbá Nyíregyházán, Miskolcon, Veszprémben (https://www.facebook.com/photo/?fbid=5557889587554749&set=pcb.5557891920887849) valamint Debrecenben is. (https://www.facebook.com/…/pcb…/707152454070653).
Az idei év húsvétját az Ukrajna ellen indított orosz háború körülményeiben tartjuk. Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökének szavait idézve: „Az utóbbi két hónapban mindannyian imádkozunk. Most, Jézus Feltámadásának ünnepén, mely az élet a halál feletti győzelmét szimbolizálja, minden ukrán azért imádkozik és kéri az Úristent: „Mindenható Teremtőnk! Védd meg Ukrajnát!”
Védd meg azokat, akik minket védenek! Védd meg azokat, akik szülőföldünket védelmezi! Erősítsd meg az akaratát azoknak, akik a rabságunk ellen küzdenek! A katonáink, a nemzeti gárdisták, a határőrök, a területvédő osztagok, a hírszerzés. Védd meg őket és a világosságunk minden harcosát!
Segíts azokon, akik őket segítik. Önkéntesek és minden segítő kéz. Ukrajna fiai és lányai és a világ minden segítő embere. Adj erőt mindenkinek, aki a saját erején felül küzd. Add, hogy mindenki találjon, aki keres. Add, hogy mindenki eljusson a céljához. És az, aki Ukrajna megmentéséért küzd, add nekik, hogy sose veszítsék el a hitüket.
Őrizz meg minden ukrán embert! Mi senkit sem támadtunk meg, ezért kérlek, óvj meg bennünket! Sosem bántalmaztunk más népeket, ne hagyd, hogy minket bántsanak. Nem vettük el más otthonát, ne engedd, hogy elvegyék a miénket!
Óvd meg Ukrajnát! A jobb és bal partját akkor, amikor alattomos módon támadják azokat. Tél után hozzánk nem köszöntött be a tavasz. Hideg átkot szórtak az otthonunkra és sötétséget a fényes napfelteltébe.
Hisszük, Urunk, hogy nem felejted el bűneiket, ha eljön az ítélet ideje s tudni fogod, hogy megfeledkeztek tanításaidról.
Erősítsd meg az akaratunkat és a lelkünket. Ne engedd, hogy elveszítsük önmagunkat. Ne engedd, hogy letérjünk a szabadsághoz vezető útról. Ne engedd, hogy kialudjon belőlünk a szabadság iránti vágy tüze. Ne engedd elveszíteni a győzelmünkbe vetett reményt és a méltóságunkat, a függetlenségünket. Ne engedd, hogy elveszítsük Ukrajnát!
A mai ünnep megerősít bennünket és reményt ad abban, hogy a világosság bizony legyőzi a sötétséget, a jó győzedelmeskedik a gonosz felett, az élet legyőzi a halált, ezért Ukrajnának is győzelmet kell aratnia! Húsvét ünnepén kérünk Téged, Istenünk, add áldásod ránk és teljesítsd az álmunkat és hozd el nekünk azt a napot, amikor béke száll az ukrán földre. Vele együtt pedig eljön a jóság és a felvirágzás.