Június 29-én a Művészetek Palotája kamaratermében került megrendezésre az 5., jubileumi, miskolci „Pacsirta” fesztivál. Az esemény az Ukrán Országos Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.
A koncert programja olyan művész területet foglalt magába, mint például a zene, ének, festészet, versmondás, kórus ének. Az esemény sokszínűsége abban rejlett, hogy különböző, stílusok, korszakok játéka jellemezte az előadásokat. Itt különösen említésre méltó a az operett és az opera áriájának ötvöződése vagy a  magyar és az ukrán népzene összefonódása.
A színpadon olyan fiatal előadóművészek kaptak helyet, mint a RecitaTrió, Daniel Szurasenko, Kékes Zsuzsanna, Kolozsi Balázs, a Miskolci Nemzeti Színház opera énekese, Okszana Pascsenko énekesnő, Balázs István deklamátor, Szécsi Viktória énekesnő, a Vihula Mihajló-Bernáth Ferenc gitárvirtuóz duó és a „Forrás” kamara kórus. (vezető: Balasné Molnár Ildikó).
Nehéz szavakba önteni a közönség érzelemdús reakcióját a színpadra lépő minden egyes fellépésre, nem meglepő, hogy az utolsó számot követően vastapssal ünnepelték a művészeket. A koncert programjában olyan prominens művészek művei kerültek, mint Vivaldi (RecitaTrio), Kálmán operettje és Erkel operája (Kolozsi Balázs és Vihula Mihajlo), Volodimir Ivaszjuk dalai (Bernáth Viktória és Pascsenko Okszana), Tarasz Sevcsenko versei (Balázs István), Bernáth Ferenc és Vihula Mihajlo gitárvirtuóz duettje, Kodály Zoltán kórus kompozíciói, stb…
A fesztivált megszervezéséért és lebonyolításáért külön köszönet illeti meg az Ukrán Országos Önkormányzatot, a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központot, a „Művész” alapítványt, a Művészetek Palotáját, a Music Sajo-nak és mindenkinek, akik valamilyen formában hozzájárultak az ünnepség megvalósításához.