A Karácsony a legnagyobb keresztény ünnepek egyike, amelyet a világ összes keresztény egyháza,, számos állam, szervezet, közösség és család megünnepel.
Immár hagyomány, hogy a magyarországi ukrán közösség január 7-én melékeik meg Krisztus születéséről.
Magyarországon ez a nap rendes munkanap, ami azonban egyáltalán nem jelentett akadályt az ukrán közösségnek, hogy a belvárosi Váci utcában, villámcsődület formájában énekeljenek ukrán karácsonyi dalokat a turisták által frekventált utcában. A szemet gyönyörködtető akciót az Új hullám, a Fiatalok és Családosok Társasága szervezte.
A csapat a Váci utcai templom elé, az ukrán közösség hagyományos istentiszteleteinek helyszínéhez vonult.
A templomban tartott szentmisén közreműködött a Novus énekkar. A misét Damjan Haborij atya, a magyarországi ukránok papja és Makláry Ákos atya, a budai Szent Flórián templom helytartója celebrálta.
Az ünnepséget hangverseny zárta.
A karácsonyi ünnepséget a MagyarrszágiUkrán Kulturális Egyesület támogatta. (facebook@Az Ukrán Egyház Magyarországon anyagai alapján)
Ugyanezen a napon a pravoszláv hitű ukránok a Szent Jerofej és Szent István kápolnában (Bp. V., Váci u. 55.) Jurij atyával ünnepelték Krisztus születését.
A mise után a részvevők elbeszélgettek az atyával, és közösen énekeltek karácsonyi dalokat. Az ukrán háziasszonyok hagyományos ukrán karácsonyi9 ételekkel kínálták a vendégeket.