A sokéves tradíciónkhoz híven a magyarországi ukrán közösség idén is január 7-én ünnepelte Jézus születését. A karácsonyi görögkatolikus szentmisét a korábbi évekhez hasonlóan, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület kezdeményezésére és támogatásával a Szent Mihály Templomban tartották, Haborij Damjan atya vezetésével.
A szentmisét követően a „Perlinka” énekes együttes köszöntötte dalaival az ünneplő jelenlévőket. A csapat a „Nova Hvilja” egyesület meghívására érkezett Budapestre. A kórus csodálatos ukrán kántálásokat adott elő, amelyek énekléséhez az ott lévők is rövid idő alatt becsatlakoztak.
Fontos kiemelni, hogy a „Nova Hvilja” egyesület idén, immáron összességében 4. alkalommal szervezte meg az „Ukrajna kántál, kántál Budapest is” flashmob-ot. Ezért a szentmisét követően a templom vendégserege olyan tradicionális ukrán kántálásokat énekelve sétált végig a Váci utcától a Vörösmarty térig, mint például az „Örömhír érkezett”, „Ég és föld”, „Jó éstét Neked”, stb… Az ukrán betlehemesek igencsak nagy érdeklődést váltottak ki a Budapest legforgalmasabb turista útvonalán sétáló közönsége körében. Ráadásként a „Perlinka” együttes a Vörösmarty térre érkezve elkántálta a „Csendes éjt” és a mindenki által imádott „Scsedriket”.
A flashmob végén a szervezők mindfenkit finom ukrán házifánkkal kínált.
Ezúton is szeretnénk megemlíteni, hogy az esemény az „Ukrán Tradíciók Háza”-, a Magyarországi Ukrán Egyház-, a Budapest Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület közös szervezésében és támogatásával valósult meg.
Az ukrán pravoszlávok külön mise keretében ünnepeltek, amit Vasziljevics Román atya tartott január 9-én a misének alkalmasan berendezett „Actor” Hotelben. Az ünnepi miséhez egy váci népi kórus is csatlakozott, akik szintén csodálatos kántálásokkal lepték meg a templomban jelenlévőket, az ukrán háziasszonyok pedig „kutja”-val készültek. Román atya ezt megelőzően Szentesen, a Szent Miklós Templomban tartott ünnepi misét.