A magyarországi ukrán származású gyerekek nyári táborait a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület hozta létre 1995-ben. Azóta nem egy magyar ukrán generációt neveltek fel. A táborokba minden évben Magyarország egész területéről érkeznek fiatalok. Fő céljuk az ukrán nyelv és kultúra megőrzése, ezért a középpontban az ukrán identitás nevelése áll az ukrán nyelv, az ukrán dal és az ukrán néptáncok tanulmányozásán keresztül. A program részét képezik múzeumok, templomok, történelmi emlékek látogatása a gyermekek átfogó fejlesztése érdekében. Minden tábor érdekes és egyedi a maga módján.Minden alkalommal amikor a tábor véget ér, a gyerekek szomorúak.
Idén a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat által szervezett tábort a festői szépségű Balatongyörök üdülőfaluban rendezték meg.
Körülbelül 50-en táboroztak, köztük pedagógusok. Sok érdekes program volt, valamint nyelvoktatás, ének, sport. A gyerekek körbejárták az üvegfaragó múzeumot, hajókáztak a tavon, csónakkal eveztek, és ami a legfontosabb – erőt merítve úsztak a Balatonban.
Felejthetetlen emlékek maradtak a sümegi vári programból.
De a gyerekek leginkább a küzös borscs főzést élvezték az új barátaikkal együtt.
A főszervezők ésk nevelő Viktória Stefucaa (a budapesti Vasárnapi Iskola igazgatója) és Viktória Bernátht (az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ vezetője) volt.
Nevelők: Boychuk Halyna, Vigula Myhailo, Pashchenko Oksana, Bernát Ferenc, Szikora Zoltán voltak.