A Csongrád-Csanád megyei Ukrán Kulturális Egyesület

A megyei Ukrán Kulturális Egyesületet 2014-ben alapították Szegeden azzal a céllal, hogy népszerűsítsék és őrizzék az ukrán kultúrát a Dél-magyarországi régióban.
Az Egyesület szorosan együttműködik a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika tanszékével, a szegedi tiszteletbeli konzulátussal, és a Nemzetiségek Házának tagságát adó többi egyesülettel. A szegedi ukrán önkormányzattal karöltve nemcsak a városban, hanem szerte Magyarországon élő ukrán közösségek kulturális életének tevékeny résztvevője.
Az Egyesület hívta életre 2018-ban a felnőtteknek szánt ukrán nyelvtanfolyamot, illetve az ukránok számára a magyar nyelv oktatását. Rendszeresen sort kerítenek ukrán származású magyar és ukrán alkotók tárlatainak szervezésére, az ukrán kultúra jeles személyiségeinek szentelt költészeti-zenés estekre ukrajnai és magyar szerzők részvételével és klasszikus zenei estekre.
Az Egyesület tagjai 2015-ben megalapították az ukrán népdalok kedvelőinek körét, amelyet Visivanka néven 2017-ben hivatalosan is elismertek. Az elmúlt években a Visivanka nemcsak városunk különféle terecskéjén lépett a közönség elé, hanem több magyarországi városban, valamint Lvovban, a Magyarországi Ukránok napján s bemutatkozott.
Az Egyesület minden esztendőben megemlékezik az éhínség áldozatairól, programsorozatot indított Nők tavasza néven, egészségnapot tart, bemutatja hagyományainkat és gasztronómiánkat, megünnepli a Karácsonyt, a Húsvétot, a Vízkeresztet, szervezi a népdalkórusok regionális találkozóját és szervezi a Szegedi napokon közönség elé lépő ukrán együttesek szereplését.
Az Egyesület rendszeresen szervez előadássorozatot az ukrán nyelv, irodalom és kultúra, az ukrán kozákság és az ukrán – magyar kapcsolatok történetéről. Tevékenységének része a gyermekeknek szervezett alkotó programok és pihenő táborok.
Az Egyesület alapítói és tagjai ambiciózus tervekkel rendelkeznek, hogy az ukrán közösséggel együtt népszerűsítsék az ukrán kultúrát magyar földön, már csak azért is, mert az Egyesület rendezvényei nem mindennapi népszerűségnek örvendenek a magyarok és a városban, illetve a megyében élő más nemzetiségi közösségek körében.