Az Egység Ukrán Társaság 2020 februárjában alakult. Fiatal, haladó gondolkodású és energikus, Magyarországon élő ukránokból szerveződött, olyanokból, akik szeretik és tisztelik a Hazájukat, és azonos nézeteket vallanak kreatív ötleteik megvalósításáról a magyarországi ukrán közösség fejlődésének vonatkozásában.
A Társaság fő célja a kortárs ukrán kultúra (irodalom, zene, színház) megismertetése és népszerűsítése, gyerekeknek – kicsiknek és nagyobbaknak – szánt kulturális és oktatási programok, az ukrán hagyományok terjesztése, a Magyarország és Ukrajna közötti kulturális kapcsolatok erősítése és az önkéntes munka támogatása.
A Társaságban a legkülönfélébb szakmák képviselői találjuk: közéleti személyiségeket, menedzsereket, tanárokat, újságírókat, képzőművészeket és muzsikusokat, olyan embereket, akik sikeres egzisztenciát teremtettek maguknak Magyarországon, de felejtették el az anyanyelvüket, a kultúrájukat és a történelmüket, és igyekeznek támogatni és népszerűsíteni mindent, ami ukrán.
A Társaság célja mai nyelvezettel elmesélni az ukrán kultúra tartalmát, már csak azért is, hogy felkeltsék a felnövekvő nemzedék érdeklődését, illetve sikeresebben integrálják az ukrán eszmeisége korunk európai kulturális közegébe.
Közösségünk mindig nyitott az együttműködésre, az új elképzelések és ötletek befogadására, hogy a lehető legkedvezőbb kép alakulhasson ki a Magyarországon élő ukránokról.
Társaságunk viszonylag rövid története során már büszkélkedhet néhány online-projekttel és egy nagy ünnep, az Ukrán Zászló napjának megszervezésével, és működő könyvklubunkkal.