Dnyípro Ukrán Kulturális Egyesület

A Dnyipro Ukrán Kulturális Egyesület 2020 őszén ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. A Vezsprémben, illetve a Balaton környéki településeken, továbbá Ajkán és Budapesten élő ukránok alapították. Céljuk az volt, hogy őrizzék és bővítsék az ukrán kultúrát, a nyelve és a hagyományokat a Magyarországon élő ukránok körében. Az elmúlt években a Egyesület jelentős közösségi munkát végzett, és sok elképzelését valósította meg.
A Dnyipro tevékenységének egyik iránya az önkéntes munka. Az elmúlt két esztendőben rengeteg ruhafélét, iskolai írószereket és játékokat küldtek az un. “szürke zónába”, a Kelet-ukrajnai semleges övezetbe, amely jogi szempontból ukrán ellenőrzés alatt áll, és a legtöbb szenved a háborútól. Az Egyesület a keleti harci cselekményekben megsebesült katonák gyógykezelésére is gyűjtött.
Amikor 2020-ban elkezdődött a járvány, a szervezet tagjai elkezdtek maszkokat varrni az Egyesületnek és a családoknak, valamint Veszprém város vezetőinek kérésére a város lakosai számára is. Az Egyesült fiataljai segítették a legsérülékenyebb időseket, bevásároltak, lelki támogatást nyújtottak online és telefonon, hogy öregek ne érezzék magányosnak, elszigeteltnek, és ne rettegjenek.
A Dnyipro kulturális rendezvényi között kiemelt helyet foglal el a gasztroszínház. Már kétszer is megrendezték, és a szervezők remélik, hogy ebből a szokatlan eseményből hagyomány lesz, és magasabb fokozatra kapcsol, ha egyre többen lesznek a társszervezők és a látogatók az ukrán diaszpórából szerte a nagyvilágból.
A Dnyipro Ukrán Kulturális Egyesület népszerűsíti az ukrán kultúrát a magyarok körében, és részt a más országokban, működő ukrán szervezetek rendezvényein.  Magyar Jákói Bernadett például a szlovéniai Berehinya ukrán kulturális fesztiválon elismerő oklevelet kapott egy ukrán népdal előadásáért.
Az Egyesület első öt esztendeje gazdag és termékeny volt. Vannak terveink a jövőre nézve is, és készen állunk az új és érdekes ötletek megvalósítására.