A Magyarországon élő ukrán családok és fiatalok egyesülete, Nova Hvylja Egyesület (az Új hullám) 2019 nyarán alakult azzal a céllal, hogy képviselje a Magyarországon élő ukrán fiatalok és fiatal családok érdekeit. Megmozdulásaikkal és kezdeményezéseikkel szeretnék egységbe szervezni az azonos módon gondolkodókat, és gyarapítani a magyarországi ukrán közösség kulturális és közösségi életét. Előd-szervezetünk, A partnerség Magyar – Ukrán Társasága (elnök: dr. Molnár Pál) alapjára épülve alakult meg az Új hullám, amely a görögkatolikus egyházi projekteken és az iskolán kívül azon is munkálkodik, hogy minél több kapcsolat jöjjön létre Ukrajna és Magyarország között. Társaságunk segélycsomagokat gyűjtött az ukrajnai árváknak. 2019-ben átszerveztük a Társaságot, hogy kiterjeszthessük tevékenységünket, és lehetőséget teremtsünk a hozzánk hasonlóknak közösen őrizzék az ukrán hagyományokat, és népszerűsítsék az ukrán kultúrát Magyarországon. Az Új hullám elnöke Grexa Liliána, akinek a vezetésével az utóbbi öt esztendőben megújult a fővárosi ukrán önkormányzat tevékenysége, gazdagodott a Budapesten élő ukránok kulturális élete, most pedig az Ukrán Országos Önkormányzat megújítása dolgozik, mint az Ifjúsági, tömegkommunikációs és informatikai bizottság, továbbá a pénzügyi bizottság elnöke.
Az Új hullám lelkes ukrán származású fiatalokból áll, akik a felsőoktatásban szerzett tudásukat, nemzetközi és vezető magyarországi vállalkozásoknál szerzett tapasztalataikat, és pozitív európai gondolkodásmódjukat az ukrán hagyományok és kultúra megőrzésének szolgálatába állítani. A tagok és a vezetőség aktivitása és odaadása talán a legjobban a Kobzosok koncertjén mutatkozott meg. Ezzel a teltházas rendezvénnyel szerettünk volna bemutatkozni. Szerettük volna megmutatni az az irányt és minőséget, amelyet a jövőben akarunk garantálni a Magyarországon élő ukránoknak.
2020 első felében két nagyon sikeres és népszerű villámcsődületet – Koljada és Visivanka szerveztünk Budapest központjába, továbbá több online eseményt is szerveztünk (húsvéti receptek versenye, a Hímzés napjához kötött vetélkedő, ukrán nyári ételreceptek versenye), hogy a karantén alatt is érezzük közösségi hovatartozásunkat és nemzetiségi gyökereinket. A Kozákság napja alkalmából új hagyomány megteremtését kezdeményeztük: hímzéssel ajándékoztuk meg az idén született gyerekeket.
A jövőben, folytatva a megkezdett munkát, és hagyományosan támogatva az ukrán görögkatolikus egyházat és az iskolát, szeretnénk gyarapítani az ukrán családok és gyermekek irodalmi életét új ukrán kiadványokkal és magas minőséget képviselő projektekkel.
Mi vagyunk az Új hullám, s talán egyszer majd nagyobb is lesz ez a hullám, mint amilyet eddig megszoktunk, de meggyőződésünk, hogy a változás jó! Csatlakozzanak hozzánk!

A FENT EMLÍTETT KONCERT MEGTEKINTHETŐ itt:

Play Video

A VISIVANKA FLASHMOB VIDEÓ:

Play Video