BeautyPlus_20210630032456419_save

Grexa Liliana

képviselő

Liliana Grexa

Az Ifjúsági, Média és Informatikai bizottság elnöke
Grexa Liliána 2019 novembere óta az Ukrán Országos Önkormányzat képviselője a MUKE jelöltjeként. Ezt megelőzően 5 évig a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és az Erzsébetvárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt, mely utóbbinak most is elnöke.
Fővárosi elnökként nevéhez fűződik a Szent Iván ünnep újbóli megünneplésének bevezetése, színvonalas Anyák napi és Szent Miklós ünnepségek szervezése, a fővárosi ukrán karácsonyi ünnepek szervezése és a Koljada flashmob útnak indítása, valamint a Vyshyvanka flashmob felkarolása budapesti szinten. Vezetése alatt a Fővárosi Önkormányzat aktívan támogatta a kerületi és egyházi kezdeményezéseket, így a kőbányai Borscs napját, a csepeli napközis tábort, az újpesti Vízkeresztet, az Erzsébetvárosi és 2. kerületi ukrán Kozákság napját, a 8. kerületi Húsvétot, a ferencvárosi kulturális koncerteket, az újbudai mesekönyvkiadást, az ukrán görögkatolikus gyermektábort és családi napot, a cserkészfoglalkozásokat. Emellett aktív partnere volt az Országos Önkormányzatnak is például a Forrás szavaló verseny és az anyanyelvi táborok támogatásával.
Erzsébetvárosi elnökként a Kozákság napjának teremtett hagyományt évről évre és kiadtak egy ukrán nyelvű mese CD-t, valamint egy zenei CD-t is, valamint aktívan támogatja az általa vezetett Önkormányzat az egyházi programokat, cserkészetet és Iskolát.
Grexa Liliána középiskolás kora óta aktív tagja a magyarországi ukrán közösségnek: a Ruszalka énekegyüttes, Veszelka táncegyüttes alapító tagja, a Rondó és nemzetiségi rádióadás alapító szerkesztő/műsorvezetője volt.
2019 óta – elnöke az “Nova Hvylja ” Ukrán Ifjúság és Családok Egyesületnek  
3 felsőfokú diplomával és 2 felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Dolgozott a TV2-nél, a MOL-nál és az MTVA-nál is marketing és kommunikációs vezetőként. Jelenleg az MTVA PR szakértője.
Célja az Ukrán Országos Önkormányzat megújítása, működésének átláthatóvá és hatékonnyá tétele, valamint a családi, ifjúsági és egyházi valamint oktatási területek fejlesztése az Önkormányzatban.
2022-ben az Ukrán Országos Nemzetiségi Önkormányzat parlamenti nemzetiségi listájának 1. helyére választották, szószólójelölt.