A népi legendák szerint Szent Miklós – a természeti katasztrófák elleni emberek védelmezője, a bajba jutott emberek első segítője volt.

Szent Miklós pedig gondoskodik a gyerekekről, teljesíti kívánságaikat, ajándékokat oszt. A Szent Miklós-nap a gyerekek legkedveltebb, legviccesebb ünnepe. A gyerekek egész évben várják ezt a napot, és csodálatos ajándékokról álmodoznak.

Idén hagyományosan a Csodatévő Szent Miklós látogatott el a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat vasárnapi iskolájába.

Csodálatos ünneppel  készültek a gyerekek a tanárok segítségével. Táncoltak, hangszeren játszottak, verseket szavaltak, énekeltek.
A koncert után a hagyománynak megfelelően Szent Miklós ajándékokat adott át. Mindegyik gyerekre odafigyelt: tanulmányairól kérdezett, megkérdezte, hogy év közben hallgattak-e a szüleikre, sok jó tanácsokkal látta el a gyerekeket. A szülők ebben az időben fényképeket készíthettek e csodálatos nap emlékére. A gyerekek nagyon várták ajándékaikat. Édességeket és társasjátékokat kaptak, és alig várták, hogy kibonthassák őket.
Elégedett és mosolygós, vidám és boldog gyerekek jártak az „Elevenpark szórakoztató- és játszóközpontban”, ahol lehetőségük nyílt arra, hogy azt csinálják, amit a világon a legjobban szeretnek – játszani, ugrálni, futni, korcsolyázni, mászni, tervezni, fejleszteni a reakciót, pontosságot, koordinációt. A gyerekek minden bizonnyal nagyon sok felejthetetlen pozitív benyomásokkla, kellemes élményket szereztek, és jól érezték magukat, hasznosan töltötték el az időt.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az ünnep szervezőinek és támogatóinak – a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzatának, az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központnak és a Betlehem Gábor Alapítványnak, mert támogatásuknak köszönhetően több mint 50 ukrán családból származó gyermek töltött el egy felejthetetlen, boldog és vidám napot együtt.