A művész, kinek munkáit megállás nélkül csodáljuk.
Ivan Marcsuk Moszkalivka faluban, a Lanoveckij járásban született, Ternopol megyében. Életútja során olyan elismerésekben és kitűntetésekben részesítették, mint az Ukrán Állami Sevcsenko díj, a brit „Daily Telegraph” a modern művészek 100-as top listájába sorolta az ukrán géniuszt.
Ivan Marcsuk művésztárában közel 500 festményt találhatunk, s több mint 120 magán, valamint 50, kollektív jellegű kiállítását említhetjük. A festőművész képei számos ország gyűjteményében kapnak helyet.
Ez nem meglepő, hiszen Marcsuk önkifejezése több, mint egyszerűen egyedi. Stílusát a „plontanizmus” névvel illette maga a művész, hiszen magyarra fordítva a „plontanizmus” „fonás”-t jelent, Marcsuk alkotásai pedig azt a hatást keltik, mintha minden kép pici cérnaszálakkal lenne átfűzve. Marcsuk festő technikája során vékony színes, a sarkok alatt átívelő metódussal dolgozik, végeredményben a művei felettébb világosak, színekben pompáznak, mondhatni „testesek”.
Tiszteletre méltó, hogy Ivan Marcsuk kora ellenére roppant aktív művészi tevékenységet folytat, propagálja az élet szeretetének fontosságát. Sokat utazik nemzetközi kiállításaira, különös nagy szeretet fűzi a világ különböző országaiban élő ukrán diaszpórához.
A magyarországi ukrán közösség teljes nevében kívánunk jó egészséget, és a művészetekkel átszőtt, hosszú életet! Isten éltesse Ivan Marcsukot!