Az idén megrendezett 52. Eucharisztikus kongresszuson a világ valamennyi keresztény vezetője részt vett. A latin (római katolikus), bizánci (ortodox), szíriai (szintén ortodox) vallási felekezetek között az ukrán egyházi vezetők is jelen voltak a magyar fővárosban.
A kongresszuson résztvevő Szvjatoszláv atya, az Ukrajnai Görögkatolikus Egyház vezetője bemutatta az egyházat a nyugatról érkező katolikus érsekek számára.  Az Ukrán Görögkatolikus Egyházat többek között a Vroclavi-Kosalinszkij Volodimir Juscsak érsek, a harkivi Vaszil Tucsapec exarcha, az Ukrán Görögkatolikus Egyház Verhovinai Kirendeltségének érseke, Sztepan Szusz és a Santa Maria Maggiore pápai főszékesegyház kanonokja, Irenej Bilik érsek .Szvjatoszláv érsek a Konferencia többi résztvevőjével együtt imádkozott a Nagy Ukrajnai Éhínség áldozataiért a tragédia Budapesten állított emlékművénél.
2021. 20 szeptember 9-én Szvjatoszláv érsek találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrral. Megbeszélésük eredményeképp a felek megállapodtak abban, hogy a Magyar Állam földterületet biztosít a magyarországi ukrán templom és óvoda megépítésére.
Ugyanezen a napon Szvjatoszláv érsek látogatást tett a magyarországi ukrán közösséghez és az Országos Idegennyelvű könyvtárban pedig sor került az „Apokrif/ Négy elbeszélés Leszja Ukrajinkáról” c. könyv prezentációjára. Az eseményez online csatlakozott Okszana Zabuzsko, társszerkesztő, aki a találkozás idején éppen Varsóban tartózkodott. Az esemény teljes videófelvételét ezen linken érhetik el: https://youtu.be/nkxY1kl6Mfo
Szeptember 11-én Szvjatoszláv atya a Szent Mihály Templomban tartott misét a magyarországi ukrán közösségnek. 
Híveitől Szvjatoszláv atya azt kérte, hogy bár egy másik országban élik mindennapjaikat az egyház mindent megtesz annak érdekében, hogy a saját anyanyelvi templomukban imádkozhassanak a jövőben, sőt ukrán nyelvű iskolába s óvódába járassák gyermekeiket.
 „Többször szeretnék még visszatérni Önökhöz. Megtapasztalni azt az időt, amikor az Önök gyermekeinek gyerekei térnek majd be saját templomukban. Hogy mindenki találkozzon egy maréknyi idegen, ám azonos lélekkel rendelkező ukrán emberrel és együtt térjenek be az ukrán templomba. Kívánom Önöknek, hogy maradjanak egységben és sose hagyják el hitüket!”
. A szentmisét követően Szvjatoszláv atya kitüntetésben részesítette Hartyányi Jaroszlávát, az Ukrán Országos Önkormányzat Vallásügyi Bizottságának vezetőjét, Turik Oleget, a Bizottság tagját, Grexa Liliánát, az Ukrán Országos Önkormányzat Ifjúsági, Média és Informatikai Bizottságának vezetőjét és Beszkorovajna Olenát, az Oktatásügyi Bizottság tagját.
 Budapesti látogatása során Szvjatoszláv atya szintén találkozott a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus Egyház Kuratóriumi Alapítványának tagjaival és Nepop Ljubovval is, Ukrajna Magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövetével.. A találkozás során a felek megosztották tapasztalataikat a magyarországi ukrán közösség életét illetően. Szvjatoszláv atya kihangsúlyozta az összetartozás fontosságát, és rámutatott, hogy a jövőbeli sikerek kizárólag a közösség, a nagykövetség szoros partnerségében valósulhatnak meg.
Még több fotó a linkre kattintva érhető el. (10) Facebook