A kisvárdai Somogyi Rezső Középiskolába, ahol hivatalosan is kezdetét vette az ukrán nyelvoktatás, ma az Ukrán Országos Önkormányzat Oktatátásért Felelős Bizottsága tett látogatást.
Az ukrán nyelvű tanterv kidolgozásában a Bizottság oszlopos tagja, mindemellett a kitűnő szakmai háttérrel rendelkező Szofilkánics Judit és dr. Stefuca Viktória játszottak meghatározó szerepet.
Ez nem az első alkalom az ukrán nyelvű oktatás magyarországi példájára, hiszen1993-ban,  Szofilkánics Judit kezdeményezésére anno a Baktalórántházi Gimnáziumban mintegy 16 éven keresztül tanulhattak a gyerekek ukránul..Ez idő alatt mintegy 2000 diák végezte el az ukrán osztályokat, kiknek lehetőségük nyílt az akkori Nyíregyházi Főiskola (ma egyetem) falai között folytatni az ukrán nyelv elsajátítását.
Az Ukrán Országos Önkormányzat szívből köszönti az újonnan elinduló ukrán osztályok diákjait, törekedni fog a magyarországi ukrán nyelvoktatás terjesztésére és természetesen segítséget kíván nyújtani a fejlődésben minden, az ukrán nyelvet elsajátítani vágyó fiatalnak.  
A mai napon, Grexa Liliana, Ukrán Nemzetiségi Képviselő személyesen is köszöntötte az új diákokat és csekély ajándékokkal, szívformájú, ukrán zászlót szimbolizáló mézeskalácsokkal lepte meg őket.