2021. február 25-én ünnepeltük Leszja Ukrajinka (Larisza Petrivna Koszacs-Kvitka), az ukrán irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője születésének 150. évfordulóját.
Eme neves évforduló alkalmából mind ukrán állami, mind pedig az ukrán világközösség szintjén számos ünnepságet-megemlékezést tartanak. Az ünnepségsorozatokhoz nagy előszeretettel csatlakoznak a magyarországi ukrán kulturális szervezetek és egyesületek.
A 150. évforduló alkalmából az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ online koncertet szervezett. Kormányos Alexandra és Szanyi Anna előadásában hallhattunk Leszja Ukrajinka verseket, Koloszova Viktória és Medenczi Román csodás énekhangjukkal kápráztatták el a nézőközönsget, Zán Julianna (hegedű), Zán András (cselló), Bernáth Ferenc (gitár), Gereta Natália-Borscs Ljubomir (zongora), Scsur Olekszandr (kozák szurma) pedig zenés koncertet adtak elő.
Az ünnepélyes eseményen a Bernáth Viktória által megzenésített, Leszja Ukrajinka „Érzem, nem haragszom…” c. versének feldolgozását is meghallgathattuk. A dalt Koloszova Viktória adta elő az „Ukrán Melódiák” együttes kíséretében.