У неділю 24 квітня українська громада Угорщини відсвяткувала одне з найголовніших свят в культурі українського народу. «Пасха», «Великдень», «Воскресіння Господнє» – усі ці найменування здавна використовуються нами для того, щоб сповістити про перемогу Ісуса Христа над смертю, адже він віддав своє життя за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід.
За усталеною традицією українська греко-католицька Великодня Божественна Літургія на парафії Покрови Богородиці УГКЦ в Будапешті пройшла у церкві св. Михаїла, що по вулиці Ваці. Літургію проводив отець Дам’ян в чудовому супроводі хору Новус, після чого відбулося освячення і благословення Великодніх страв.
Українська православна Великодня Божественна Літургія пройшла у Будапештській церкві Успіння Пресвятої Богородиці (Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom). Службу Божу відправив отець Роман. Після завершення Святої літургії відбулося традиційне освячення великодніх кошиків.
Українські Великодні служби пройшли також у Ніредьгазі, Мішкольці, Веспремі (https://www.facebook.com/photo/?fbid=5557889587554749&set=pcb.5557891920887849) та Дебрецені (https://www.facebook.com/…/pcb…/707152454070653).
Цьогорічне свято Великодня відбувається в період повномасштабної війни Росії проти нашої Батьківщини. Як сказав Президент України Володимир Зеленський у своєму привітанні з Великоднем, «Останні два місяці ми молимося всі. І у Воскресіння Христове, що символізує велику перемогу життя над смертю, кожен з нас просить у Господа одного й промовляє до неба однакові слова, слова великої і єдиної молитви «Боже Великий, Єдиний! Нам Україну храни!»
Захисти тих, хто захищає нас! Бороніть, небеса, тих, хто боронить рідну землю. Зміцни волю тих, хто захищає нас від неволі. Збережи тих, хто береже Україну. Це наші військові, нацгвардійці, прикордонники, наша територіальна оборона, розвідка. Ці та всі інші наші воїни світла.
Допомагай тим, хто їм допомагає. Це волонтери й усі небайдужі люди. З України та всього світу. Дай сили всім, хто віддає всі сили. Хай кожен, хто шукає, завжди знайде. Хай кожен, хто в дорозі, завжди її подолає. І хай кожен, хто для порятунку України робить усе можливе, ніколи не втрачає віри в те, що все можливо. …
Збережи всіх українців! Ми ні на кого не нападали, тож дай нам захисту. Ми ніколи не знищували інші народи, тож не дай нікому знищити нас. Ми не захоплювали чужих земель, тож не дай захопити нашу.
Збережи Україну! Її правий і лівий береги в часи, коли нас підло б’ють і по правій, і по лівій щоці. Наприкінці зими до нас прийшла зовсім не весна. В наш дім принесли холод. На світанку нам принесли непроглядну темряву.
Ми віримо, Боже, що під час свого суду ти не забудеш їх усіх. Всіх тих, хто забув усі твої заповіді. …
Зміцни нашу волю й наш дух. Не дай нам втратити себе. Не дай нам втратити жагу до свободи. А отже, не дай нам втратити запал до праведної боротьби. Не дай нам втратити надію на перемогу й почуття власної гідності, а отже – не втратити власну свободу. Не втратити Україну. А отже – не втратити віру. …
Велике свято сьогодні дає нам велику надію й непохитну віру в те, що світло переможе темряву, добро переможе зло, життя переможе смерть, а отже, неодмінно переможе Україна!І на Великдень ми просимо в Бога великої благодаті, щоб здійснилася наша велика мрія – це ще один Великий день, день, коли в Україні настане великий мир. А з ним – вічна злагода й процвітання.”