Ugyan, melyik iskolás ne várná a nyári vakációt? Élményekkel teli napok, esti tábortűz, új barátságok – ezek jellemezték az ukrán közösség gyermekeinek a Balatonnál töltött kikapcsolódását.
2021. augusztus 1-6. között, a Bethlen Gábor Alapítvány és az Ukrán Országos Önkormányzat támogatásában ukrán nyelvű gyermektábort szerveztek Csopakon, a Csopaki Üdülőfalu és Kempingben.
A remek programok közül talán érdemes kiemelni néhányat: vizes játékok, homokszobrászat, búvárkodás, vizilabda, finom fagylaltozás, lángos, palacsintázás.
Bodor Ivanna mindenkit lenyűgözött kreativitásával, mindenkinek sárka fejfedőket festett, érdekes hangszeren játszott, szobrot formált homokból.
A tábor ideje alatt a fiúk és a lányok Rudnik Viktória énektanárnő vezetésével megtanulták a „Két tölgyfa van a hegyen” és az „Ukrajna – az én hazám ”c. ukrán népdalokat.
A reggeli tornáért Kolosz Olga felelt, ezen kívül Olga kézműves foglalkozást tartott, ahol a gyerekek elkészíthették a saját „varázsfájukat”.
Az idősebb gyerekek ukrán nyelvórákon vehettek részt Bojcsuk Halinával.
Bernáth Viktóriával csodálatos ukrán nemzeti koszorúkat készítettek a gyerkőcök, Kuncevszka Zoja pedig mesélt a lányok fejét ékesítő koszorú színes szalagainak történetéről, és „Titkok, gyümölcsök, színek” címmel tartott előadást. Romanova Viktória segítéségével megvalósult a „Borscs” projekt.
A legfinomabb borscs leves titka, ha házilag, bográcsban főzzük és lehetőleg a szívünknek legkedvesebb barátaink körében. Utólag is köszönjük a segédkezést Kikina Lászlónak és Bernáth Ferencnek.
Biztosan mindenkinek maradandó emlék lesz a lézerharc, amiben mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek egyaránt nagyon élveztek.
Köszönjük dr. Stefuca Viktóriának a finom kávészüneteket és, hogy mindig egy rendezett táborhelyen hajthatták álomra fejüket a gyermekeink.
A „Balatoni BOB” – Üdülőparknak is szívből köszönjük a vendéglátást, remekül éreztük magunkat!
A táborozás idején tökéletes időjárásunk volt, a táborhely igencsak kulturáltnak bizonyult, a Balaton vizének hőmérséklete ideális volt a pancsoláshoz, a kis kacsák együtt sütkéreztek velünk a magyar tenger partján.
A táborozó gyermekek, a szülők és a felügyelő tanárok nevében hálásan köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy csodás napokat tölthettünk el a Balaton partjánál!