Ma Magyarországon három felsőoktatási intézményben tanítják az ukrán nyelvet: a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetem Szlavisztika Intézetében és a Nyíregyházi Egyetemen.

elte

Eötvös Loránd Tudományegyetem, ELTE Bölcsészettudományi Kar

Címe: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, B, C, D, F, I; valamint Múzeum körút 6–8, 6–8/A
Site: https://www.btk.elte.hu
Dr. Lebovics Viktória, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem  Bölcsészettudományi Kara ukrán tanszékének vezető tanára mutatja be Magyarország legrégibb ukrán tanszékét:
A budapesti egyetemen már nagyon régóta működik ukrán részleg. Magyarországon már régóta tanulmányozzák az ukrán nyelvet és irodalmat, többek közt Musketik Leszja, aki az Ukránok Nemzeti Szövetségének elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen külföldi tagja. Hosszú ideig ő volt az ukrán nyelv és irodalom tanszékének vezetője a budapesti és a nyíregyházi egyetemen. Én is foglalkoztam a témával, és írtam is róla. Egyetemünkön az ukrán nyelv oktatása 1919-ben kezdődött, majd folytatódott 1945-ben, az önálló ukrán részleg 1961-ben nyílt, és azóta folyamatosan működik. Először csak részleg volt, 2002-től azonban már saját tanszékünk van. A budapesti egyetem úgy nevezett ki tanszékei közé tartozunk, ami azt jelenti, hogy nincs túl sok hallgatónk, de folyamatosan vannak diákjaink az alap- és magiszter képzésben egyaránt. Vannak olyan hallgatóink is, akik második szláv nyelvként tanulnak ukránul. Doktori képzést is folytatunk. Van rá igény. Nemcsak magyarok tanulnak nálunk. Most például van két belgrádi diákunk, egy hallgatónk a lvovi egyetem elvégzése után jött hozzánk, és most készül hozzánk egy fiatal a Harvardról. Tanszékünk soknemzetiségű és meglehetősen erős.
seged

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara

Címe: 6722 Szeged, Egyetem u. 2
Site: https://arts.u-szeged.hu

Dr.Sajtos-Zapotocsna Natália a Szegedi Tudományegyetem Szlavisztikai Intézetének tanára az ukrán nyelv oktatásának és tanulásának sajátosságairól beszélt, és utalt arra a konferenciára, amelyet minden harmadik esztendeje rendeznek az ukrainisták.
Egyetemünk minden harmadik évben megrendezi a magyarországi ukrainisták konferenciáját, amelyen nemcsak ukrán nyelv- és irodalom tanárok vesznek részt, hanem olyanok is, akik valamilyen módon kötődnek Ukrajna, az ország történelme, kultúrája, földrajza, stb. megismeréséhez. Nem sokan vagyunk Magyarországon, akik Ukrajnával foglalkozunk, de már így is “kinőttük” az országot és kiléptünk a nemzetközi színtérre, érkeznek hozzánk előadók Kijevből, Lvovból és Ungvárról. Minden konferencia anyagát kötetbe foglalva ki is adjuk. Az idén tartottuk a nyolcadik konferenciát, és a közelmúltban jelent meg az anyagait tartalmazó kötet. Tanszékünk a budapestihez hasonlóan folytat alap- és magiszter képzést, és aki folytatni szeretné tanulmányait, Budapesten megteheti. Minden egyetem és minden tanár saját oktatási módszert alkalmaz, maga választja ki a tankönyveket – vannak saját jegyzeteink is – és építi fel az előadásait.
nyiregyhazi_egyetem

Nyíregyházi Egyetem

Címe: Nyíregyháza
Sóstói út 31./B
4400
Site: https://www.nyf.hu

Dr. Stefuca Viktória, a Nyíregyházi Egyetem Ukrán Nyelv és Kultúra tanszékének vezetője az ukrán nyelv oktatásának és tanulásának sajátosságairól beszélt. Maga a tanszék már korábban is működött az egyetemen, de mostanában egy újabb szakkal, az ukrán-magyar előadói képzéssel gyarapodott.
A tanszéket dr. Udvari István vezette, akit az ukrán nyelv egyik legismertebb és legtermékenyebb kutatójának tartottak a világon, olyan professzornak, aki remekül eligazodott egy sor szláv nyelv – ukrán, orosz, ruszin, szlovák és lengyel – területén, és nagyon sokat tett a magyar-ukrán lexikológia vonatkozásában. Munkásságának köszönhetően készült el egy hatalmas munka, a világ első és egyetlen hatkötetes ukrán-magyar szótára.
A megújult tanszék óriási tartalékokkal rendelkezik – mondta Viktória asszony. – Nyitottak vagyunk azok számára, akik ide jönnek Ukrajnából, hogy európai egyetemi diplomát szerezzenek. Szakosításainkat kibővítettük a magyar-ukrán előadók képzésével. Ezen a szakon a hallgatók elmélyülhetnek mindkét nyelv megismerésében, megismerkedhetnek az ukrán és a magyar kultúrával és irodalommal, igazi szakemberré válnak, akik képesek kapcsolatokat építeni a két szomszédos ország polgárai között. A tanrend úgy épül fel, hogy akik jobban tudnak ukránul, alaposan megtanulják a magyar nyelvet és fordítva. A végcél, hogy a hallgatók azonos szinten sajátítsák el mindkét nyelvet. A tanítás nappali és levelező tagozaton is folyik, mert felismertük, hogy van rá igény, hiszen vannak olyanok, akik fiatalon nem tudtak diplomát szerezni, s ezt szeretnék pótolni most.