Fővárosi Ukrán Önkormányzat 

Hartyányi Jaroslava (elnök), Holovko Okszana, Jedlicska Eugénia, Roman Okszana, Petrovszka Viktória, Lopit Jaroszlava és Wesselényi Krisztina
e-mail: jaroszlava.hartyanyi@gmail.com
cím: 1054 Budapest, Akadémia u. 1-3.
tel.: +36 30 924 7658
A fővárosi ukrán önkormányzat 1999. február 23-án alakult. Tagjai voltak: Piller Katalin (elnök), Horváth András, Ladányi Erzsébet, Lajhut Szvitlána, Taduj Olena, Flórián Éva, Forrói Tetjana, Hartyányi Jaroszlava és Hartyányi Nikoletta. A fővárosi önkormányzat feladata volt a kerületi urán nemzetiségi önkormányzatok munkájának koordinálása és a közös rendezvények szervezése. Az önkormányzat ebben az összetételben (1999-2006) olyan rendezvények szervezését kezdeményezte, mint a Szent Iván nap, Anyák napja, katolikus Karácsony, a XI. kerületi szakácsverseny, és ezek állandó részvevője, Szljuzko Ludmilla könyvének – Kedvenc ételeim – kiadása. Piller Katalin ötlete volt a Berehinya énekkar megalakítása, amely első alkalommal 2001. január 7-én – Karácsonykor – lépett a közönség elé.
A következő fővárpsi ukrán önkormányzatot 2014-ben választották.  2014 és 2019 között felállt önkormányzat Grexa Liliána  vezetésével látott munkához, zömében fiatalokból – Risko Román, Knyahinecka Uljana, Bernáth Viktória, Herédi László, Ráduly Tamás és Poszpisek Katalin – álló csapattal. A küldöttek főképpen a hagyományos ukrán ünnepek – Anyák napja, Szent Iván ünnepe, ukrán Karácsony –  szervezésén dolgoztak, továbbá jelentős mértékben hozzájárultak egyes helyi ukrán önkormányzatok ötleteinek és rendezvényeinek – az Ukrán Kozákság napja, Vízkereszt, a Borscs napja, ukrán nyelv táborok, , ukrán mesekönyvek kiadása… Emellett kiemeleten támogatták a egyházi életet és a cserkészmozgalmat.
Grexa Liliána akkori elnök szerint a fővárosi önkormányzat által támogatott minden egyes tervnek és rendezvénynek az volt a célja, hogy különleges jelentőséggel bírjon a Budapesten élő ukránok számára. Ezt a célt szolgálták a sétahajózások, a játszóházakban szervezet ünnepségek a gyerekeknek, a Duna-parti elegáns éttermekben ünnepelt Szent Iván nap, a táncestek és a gyerekeknek vetített ismeretterjesztő filmek. “Úgy érzem, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy minőségében új szintre emeljük a szabadidő eltöltését, és egyben példát is mutassunk a többi ukrán önkormányzatnak” – mondta Grexa Liliána.
Az 2019-ben alakult jelenlegi fővárosi ukrán önkormányzat elnöke Hartyányi Jaroslava, tagjai: Holovko Okszana, Jedlicska Eugénia, Roman Okszana, Petrovszka Viktória, Lopit Jaroszlava és Wesselényi Krisztina.
A fővárosi önkormányzat viszi tovább elődei munkáját, szervezi és lebonyolítja a hagyományos ünnepeket Karácsonytól Szent Ivánig. Az elmúlt esztendőben is sikerült támogatni a budapesti ukrán egyházat, megalakult a templomi kórus, amelynek karnagya az önkormányzat titkárnője, Rudnik Viktória.
A jelenlegi fővárosi ukrán önkormányzat támogatta Ploszkina Vaszil novellás kötetének – A Nap Nyugaton megy le – kiadását, és részt vett a könyv prezentációjában is.
Az önkormányzat döntésének értelmében társszervezői voltunk a költő születésének 150. évfordulója tiszteletére szervezett A mi Leszja Ukrajinkánk vetélkedőnek.
A fővárosi ukrán önkormányzat támogatta az első Szent András estet, amelyet a XXII. kerületi önkormányzat szervezett.
A budapesti főpolgármester hivatal és a fővárosi ukrán önkormányzat kapcsolatainak elmélyítését szolgálta Hartyányi Jaroszlava találkozója Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel.