A váci ukrán önkormányzat

cím: 2600 Vác, Márciús 15 tér 11.     e-mail: sikkkriszti@citromail.hu       tel.: 06 30 482 40 68
Foto (balról jobbra): Sikk József, Sikk Krisztina és Damján Natália
Sikk Krisztina a váci ukrán önkormányzat elnöke. Az ukrajnai Lviv megyében született. A városi egészségügyi szakközépiskolában szerzett ápolói képesítést.1971-ben a székesfehérvári katonai kórházba vezényelték. Két év múltán férjhez ment egy magyar katonatiszthez, Sikk Józsefhez, és azóta él Magyarországon., először Székesfehérváron, majd Vácott.
Sikk József megalakulása óta tagja a váci ukrán önkormányzatnak. Magyar nemzetiségű, Krisztina asszony párja. Aktív részese az ukrán közösség életének, megtanulta az ukrán nyelvet. Második hazájának tekinti Ukrajnát és nagyon büszke erre az országra. Két gyermekük van, Liliána és Róbert, mindketten ukrán hazafiak, és büszkék ukrán származásukra. Két unokájuk is van, akik tudják, hogy a nagymamájuk ukrán. Tanítja őket ukránul, ukrán meséket és verseket olvas, és Ukrajnáról beszél nekik.
Damjan Natália – képviselő.
A váci ukrán önkormányzat 2002-ben alakult. Azóta számos rendezvényt, zenés irodalmi esteket szerveztünk, megünnepeltük az ukrán Karácsonyt és Húsvétot és más ünnepeket. Lelkesen népszerűsítjük az ukrán hagyományokat, művészetet, kultúrát, költészetet és gasztronómiát. Fennállásunk óta számos ukrajnai, illetve Magyarországon élő ukrán művészt járt Vácott. Együttműködünk a többi – a másik, negyedik és huszadik kerületi, továbbá a csepeli, kőbánya, várpalotai, veszprémi, szegedi, nyíregyházi és budapesti önkormányzatokkal. Júliusban minden esztendőben részt a veszünk a Váci Világi Vigalom nemzetközi fesztiválon. A rendezvényt a városban élő nemzetiségi alkotóművészek kiállítása nyitja, amelyen a ukrán festők képei is szerepelnek. A városközpontban felállított színpadon mindig nagy sikert aratnak az ukrán együttesek.  Feltétlenül szólni kell a nagysikerű Bölcs Jaroszláv – a házasságok dinasztiája kiállításról, amelyet 2019-ben a polgármesteri hivatal közösen szervezett az ukrán nagykövetséggel.
2020-ban a nagykövetséggel közösen szeretnénk megrendezni A háború lehelete kiállítást és a témához kötődő filmbemutatót. Részt veszünk a nemzetiségek kiállításán és a nyári Váci Világi Vigalom rendezvényein. A fővárosi, második kerületi önkormányzattal közösen szeretnénk ukrán színházi etet szervezni, őszre pedig a váci nemzetiségek közös kulturális rendezvényének megszervezésén gondolkodunk.
Tisztelettel: Sikk Krisztina