«Ha könyv – akkor a tudás forrása, ha könyvtár – akkor az odavezető út»

Szeretettel várjuk önöket a bölcsesség kincstárába, a Saskevics Markiján könyvtárba, amely a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központban üzemel.
A Saskevics Markiján könyvtár 1988-ban került megalapításra a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület által.
A könyvtár 2006. február 25-én a Magyarországi Ukrán Kulturális Napok rendezvénysorozat keretein belül az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ épületébe költözött. Az ünnepi megnyitó szalag átvágását, a magyarországi ukrán közösség egyik legöregebb tagjára bízták – Natali Drahomanovij-Bartai asszonyra.
A megnyitás pillanatától a könyvgyűjtemény folyamatosan új könyvekkel és időszakos kiadványokkal bővül, ezáltal sikerült jelentős mennyiségű és különböző műfajú könyveket egybegyűjteni. Jelen pillanatban a könyvtári könyvkészlet 4500 darabra tehető.
Fellelhetőek az ukrán klasszikusok művei, mint: Tarasz Sevcsenko, Ivan Franko, Vaszil Sztusz stb. Illetve a közismert kortárs írók művei is fellelhetőek, mint: Vaszil Skljar, Szofija Anrukhovics, Miroszlava Docsincja, Irina Karpa, Andrij Kokotyukhi és mások.
Szükséges hozzátenni, hogy a könyvtárban a Magyarországi Ukrán Kulturális Társaság kiadványai és folyóiratai is fellelhetőek.
A könyvtár referens adminisztrátora: Jaroszlava Lopit
A Markiján Saskevics könyvtár mindig várja kedves olvasóit!
Könyvtár

A KÖNYV VILÁGNAPJA

+36-1 / 461-01-11

ukrcentr@t-online.hu

1065 Budapest, Hajós u. 1. (bejárat a Paulay E. utca felől)

Hétfő — péntek:  10:00-14:00