Június 17-én Budapesten tartották a tanévzáró ünnepi rendezvényeket a fővárosi ukrán vasárnapi iskolákban. Az egyik ilyen rendezvény – a „Sevcsenko-ünnep a tanévzáró alkalmából” – az Óbudai-szigeten került megrendezésre az Ukrán Országos Önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ, az Ukrán Nyelviskola, a Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és a Magyarországi Ukrán Görög Katolikus Alapítvány működtette Anyanyelvi iskola szervezésében.
A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola más ukrán menekült gyereket oktató budapesti iskolákat is meghívott az ünnepre.
Az ünnep részeként csodálatos koncertet tartottak a Generali 2023 Gyermeksziget színpadán a Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és a Magyarországi Ukrán Görög Katolikus Alapítvány működtette Anyanyelvi iskola tanítványai, és gyermekművészeti csoportok, különösen a Solomija Vocal Studio növendékei, az Ukrán Hagyományok Háza tánccsoport, az V. kerületi Szemere Bertalan általános iskolában tanuló ukrán bevándorló gyerekek tánccsoportja, a Learning Without Borders by Migration Aid iskola diákjai.
A tanévzáró ceremónia végén a Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola növendékeivel együtt más iskolák és gyermekművészeti csoportok résztvevői előadták a “Szeretem a hazámat, Ukrajnát!” című dalt.
A program végén a Forrás Országos Ukrán Anyanyelvi Vers- és Prózamondó verseny nyertesek kitüntetése  és szórakoztató piknik volt.
Ugyanezen a napon tartották az Egység Ukrán Egyesület oktatási tereinek tanévzáró ünnepségét is. Az ünnep részeként koncertet tartottak az Egység Ukrán Egyesület Oktatási és Művészeti Központ, az Egység Ukrán Egyesület E-óvoda és az EcoSpace by UA Unity növendékei, valamint Ukrajnából érkezett vendégek – a kharkivi “Starij cirk” (Öreg cirkus) cirkuszi művészeti stúdió diákjai.
Utána ajándékokkal, arcfestéssel, csúszdákkal és kastélyokkal, fagylalttal, pizzával, süteményekkel, limonádéval, mesterkurzusokkal várták a gyerekeket. Minden korosztály számára elérhető előadások: Olvasók, Tánc, Történelmi, Kis okosok, Játszó színészek, Sakk-rejtvény, Test és lélek – egy rendszer, Gratográfia, Karkötők szövése, Infó a közösségi médiáról, valamint Az ukrán egység rádiója.
Fotó: Anna és Viktor Szani, Olga Koberidze