A szegedi ukrán önkormányzat

cím: 6726 Szeged, Bérkert u. 113.    e-mail: drnati64@gmail.com    tel.: 0630 269 02 85; +36 70 313 9482; +36 62 493 620
Fotó (balról jobbra): dr. Sajtos-Zapotocsna Natália, dr. Kocsis Mihály és Szécsi Neonila
Sajtos-Zapotocsna Natália az ukrajnai Drohobics városában született, de Kijevben nőtt fel. 1988-ban települt át Magyarországra. A Kijevi Sevcsenko Egyetem bölcsészkarán szerzett diplomát, szakmai munkásságát a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika tanszékén folytatta az ukrán nyelv és irodalom tanáraként. A budapesti ELTE-n doktorált.
1993-tól aktív részvevője a Magyarországon és Szegeden élő ukrán közösség életének. 1998-tól áll a szegedi ukrán önkormányzat élén.
Szécsi Neonila az ukrajnai Bila Cerkvában született. Mielőtt Magyarországra települt, Kijevben élt. A Kijevi Népgazdasági Főiskolán végzett. A szegedi Nemzetiségek Házának ügyintézője.
2002-től tagja a szegedi ukrán önkormányzatnak, 2014-től áll a Csongrád-Csanád megyei Ukrán Kulturális Egyesület élén.
Kocsis Mihály Szolnokon született, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, az ukrán nyelv és irodalom szak alapítója a szláv bölcsészet tanszékén, ahol ma is dolgozik. Egész életét át ukrán nyelv, történelem és kultúra magyarországi népszerűsítésének szentelte.
1993-tól vesz részt a szegedi ukrán közösség életében, 1998-tól pedig tagja a szegedi ukrán önkormányzatnak.
A szegedi ukrán önkormányzat 1993-tól szoros kapcsolatokat ápol a Szegedi Tudományegyetemmel. A felsőoktatási intézménnyel való együttműködésnek köszönhetően minden harmadik esztendőben tudományos konferenciákat szerveztek a magyarországi ukrainistáknak, tudományos és oktatási anyagokat készítenek elő az ukrán stúdiumokhoz, , ukrán nyelvet és irodalmat  tanítanak a Szlavisztikai Intézetben, diákcsere-programokat bonyolítanak le, Ukrajna részképzést szerveznek az ukránul tanuló magyar diákoknak, az Ukrajnában magyarul tanulóknak pedig Magyarországra.
2008-tól a szegedi ukrán önkormányzat jelentős támogatásban részesül a szegedi Tiszteletbeli Konzulátus részéről. dr. Róth Sándor tiszteletbeli főkonzul aktív részvevője a szegedi ukrán közösség rendezvényeinek.
Az emléknapok megünneplése, különféle kiállítások és kulturális rendezvények, az ukrán nyelv, a szokások és hagyományok népszerűsítése, ukrajnai művészegyüttesek meghívása, a nagy éhínség áldozatainak állított emlékmű, a Visivanka ukrán népdal kedvelőinek szereplése – és még sorolhatnánk a szegedi ukrán közösség életének eseményeit.
A szegedi ukrán közösséget három alapérték – Ukrajna, Haza és oktatás – tartja össze. Ezek összessége teszi lehetővé, hogy méltóképpen képviseljük az ukrán kultúrát nemcsak Szegeden és a megyében, hanem egész Magyarországon.