Budapest VII. kerületének ukrán önkormányzata

адреса: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 6.     e-mail: erzsebetvarosiukran22@gmail.com     tel.:+36 30 202 8929
Foto (balról jobbra): Pazjak Okszana, Grexa Liliána és Horváth Károly
Erzsébetváros ukrán önkormányzata 2014-ben alakult Grexa Liliána vezetésével azzal a céllal, hogy tovább fejlődjenek és gazdagodjanak az ukrán közösség életében a kulturális hagyományok. Éppen ezért, ár a kezdetektől fogva szorosan együttműködött a többi városi ukrán önkormányzattal, 2014 és 2019 között szinte valamennyi kezdeményezést és rendezvényt támogatott: a Borscs Napját Kőbányán, a csepeli napközis tábort, az újbudai kulturális rendezvényeket, a Vízkeresztet és a LeonVoci kvartett koncertjeit. Ugyancsak együttműködik a magyarországi ukrán görögkatolikus közösséggel, a kezdetektől fogva támogatja az egyházi táborokat, az egyházi ünnepeket és a cserkészmozgalmat.
Az erzsébetvárosi ukrán önkormányzat 2015 és 2019 közötti legjelentősebb rendezvénye az Ukrán Kozákság Napja volt, amelyhez idővel több programot is csatoltak.
A gyerekeknek ezen a rendezvényen volt módjuk első alkalommal megismerni a Harci Hopakot, amelyet a krakkói Harci Hopak Egyesület mesterei mutattak be. Ezen felül rajzversenyt is szerveztek a gyerekeknek – Megmutatjuk, hogy kozák testvérek vagyunk! Az erzsébetvárosi kozák napon először lépett az itteni közönség elé a Kard ukrán együttes frontembere, Vova Heiser és a Kobzosok csapata.
Az erzsébetvárosi ukrán önkormányzat meghívásár először látogatott el hozzánk Both Miklós, az ismert magyar muzsikus és zenetörténész, aki megosztotta velünk az ukrán népdal kutatás során elért eredményeit. A későbbiekben még nagyon sok hasonló találkozóra került sor. Ugyancsak első alkalommal nekünk énekelt a Bozsicsi együttes és a Bovsunovi nagymamák csoportja, akik azóta már teltházas koncertet adtak a Várkert Bazárban.
Az erzsébetvárosi ukrán önkormányzat támogatott olyan kiadványokat, mint a Csodálatos mesevilág kötet, A kettős parafrázis és a LeonVoci CD-k, saját erőből jelentette meg a Nagyi meséi és a Gyöngyszem CD-ket.. Az első CD-n népszerű ukrán mesék szólalnak meg, a másodikon ukrán népdalok dzsesszes feldolgozásban.

Az erzsébetvárosi ukrán önkormányzat tagjai

Pazjak Okszana elnök a kárpátaljai mizshirjai járásban született, és 2000-ben települt át Magyarországra. Idegenvezetőként dolgozott Budapesten és más magyarországi városokban. A budapesti Közgazdasági Egyetemen, idegenforgalmi menedzser és közgazdász szakon végzett. Pénzügy területen is dolgozott. Jelenleg ő a magyarországi ukrán egyházközség könyvelője.
Horváth Károly 2014 óta elnökhelyettese az erzsébetvárosi ukrán önkormányzatnak.  Az egykori Szovjetunióban szerzett berepülő pilóta képesítést és alezredesi rendfokozatot. Később az államigazgatásban dolgozott osztályvezetőként. Három diplomával és két nyelvvizsgával rendelkezik.
 Grexa Liliána  Ukrajnában született gyan, de kora gyermekkora óta Magyarországon él, de anyai ágon nagyon erősen kötődik az ukrán kultúrához. Iskolás kora óta tevékeny részvevője a magyarországi ukrán közösség életének, alapító tagja volt a Veszelka tánccsoportnak, a Ruszalka és a Vodohraj vokál triónak.
Felsőfokú végzettséggel és két felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Dolgozott a TV2-nél és a MOL-nál mint marketing- és kommunikációs osztályvezető, kommunikációs munkáját nemzetközi elismerésben – A European Excellence Award – részesítették. Jelenleg az MTVA. PR szaktanácsadója.
2019-től a Magyarországon élő Ukrán Családok és Fiatalok Egyesületénél, az Új Hullámnak az elnöke.