10 éves az Ukrán Önkormányzat (1998-2008)

Figyelmükbe ajánljuk kiadványunkat, amely a magyarországi ukrán önkormányzatok alapításának 10 éves évfordulójának lett szentelve.

A gyűjtemény a Magyarországi Ukrán Önkormányzatok tíz éves munkáját, a fővárosi, illetve a 12 vidéki, ukrán önkormányzatokat mutatja be. Meggyőződésünk, hogy helyenként kevésbé köztudott, de új és érdekes információkat olvashatnak kiadványunkban, amely által a magyarországi ukrán közösség életével ismerkedhetnek meg.

Bízunk benne, hogy sok magyarországi ukrán szívét tölti majd el a vágy, hogy közvetlen résztvevője legyen a jövőbeni ukrán közösségi élet megteremtésének.

Megtekintés PDF formátumban

Az ártatlan áldozatok emlékére

Az ártatlan áldozatok emlékére’’ című könyvben egy tudományos konferencia anyagai kerülnek bemutatásra, mely 2003. december 9-én került megrendezésre, a budapesti Terror Háza múzeumban. A tudósok jelentéseiben felvetett problémák rendkívül fontosak az ukrán nép történelmi emlékezéseinek megalapozása szempontjából. A konferencia anyagai vitathatatlan hitelességű archívált dokumentumokon alapszanak, illetve a 30-as évek borzasztó eseményeit elszenvedő személyek elbeszélései szolgálnak bizonyítékként az ukránokat ért népírtás kapcsán, mely a XX. század világtragédiája.

Az ukrán éhínség kutatói felhívták a figyelmet a „sztálinista akciók” számos kérdésére Ukrajna különböző régióiban esettanulmányt adtak ki az 1932-33-as ukrajnai holodomor-népirtás politikai, társadalmi, erkölcsi és pszichológiai következményeiről. A kötet összesen 16 ukrán, francia és magyar kutató jelentéseit tartalmazza, mely azon olvasóknak készült, akik ismerni szeretnék az ukrán történelemkönyvek ezen borzalmas oldalait is.

Megtekintés PDF formátumban

,,A sors orsója’’ versgyűjtemény

Valentina Zincsenko versesgyűjteménye ,,A sors orsója” egy hét fejezetből álló kulturális és történelmi jellegű líra, mely filozófiai, ugyanakkor hétköznapi és intim elemeket is tartalmaz.

A versek témái különbözőek. Az elmélyült intimitástól a társdalami és történelmi témákig találunk benne költeményeket. Fontos nézőpontként szolgál az, hogy néhány költemény közvetlenül a magyarországi ukrán közösséget érinti, vagy épp nekik szól. Ezek fellelhetőek a költeményekben fontos történelmi emlékként (,,A korok hívása” trilógia), művészeknek szentelt írásokban (,,Szívem csillagképében”) és ukrán nyelvű fordításokban (,,Magyar variációk”). Lényegében ezek magyarországi ukránok krónikái (különböző arculatokkal és történésekkel), mint emlékek egy egész generáció számára.

Megtekintés PDF formátumban

,,A füzekhez és nyárfákhoz” című hanglemez

A lemezen található dalokat Olekszij Jamkovenko írta Valentina Zincsenko verseire. Hangszerelte: Andrij Vasziljuk  a 2,3,4,6,7,8,9,10,11,12-es zeneszámokat, Olekszij Jamkovenko az 1 és 5-ös zeneszámokat.

Zenei kíséret ,,Vesznyivka’’ együttes (1 és 5). A hangszerelés és a hangfelvételek Tarasz Petrinenka Művészeti Műhelyében készültek.

Borító – Olekszandr Hembik. Dizájn –  Igor Shypajlo. A lemez az ,,Open Ukraine” alap, az Ukrán Országos Önkormányzat, Ferencváros Ukrán Önkormányzatának, Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének támogatásaival jelenhetett meg.

Megtekintés PDF formátumban

Zenei Sevcsenkiána, CD lemez

A nagy világgéniusz költők között nehéz találni még egy olyan költőt, mint Tarasz Sevcsenkó. Költészete nagy érdeklődést váltott ki a zeneszerzőkből, így megannyi zenei-verses feldolgozás született ebből kifolyólag. Sevcsenko költészete több száz zeneszerzőt ihletett meg, és bírta őket több mint ezer zenei költemény megírására különböző formákban és műfajokban. Tarasz Sevcsenkó megzenésített szövegei felcsendülnek opera- és drámai színházakban, koncerttermek színpadjain, nemzetközi versenyeken, zeneakadémiák és zeneiskolák tantermeiben, amatőr és hivatásos együttesek előadásain. Már több mint 150 éve, hogy szövegei kifogyhatatlan ötletforrásként szolgálnak mind a legnagyobb, múlt és kortárs zeneszerzői számára, akiknek művei a legkiemelkedőbbek az ukrán zenei műfajban.

Az említett gyűjtemény elsődlegesen a hallgatóság számára próbálja bemutatni a zeneművészet ezen különleges művészetét és előadását, amelynek hasonló változata nem lelhető fel a világon máshol, illetve melynek megegyező neve is Zenei Sevcsenkiána lenne.

Megtekintés PDF formátumban