cím: 1195 Bp. Endresz György u. 16.      e-mail: margitics.n@gmail.com; kispestiukranok@gmail.com      tel.: +36 70 525 8812
Foto (balról jobbra): Margitics Natália, Hugert Szvitlána és Margitics Vaszil
Margitics Natália elnök Munkácson született, és 2000-ben települt át a családjával Magyarországra. Első diplomáját tekintve ukrán nyelvtanár. Tanított az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi Iskolájában. Később pályát módosított, és jelenleg HR-esként dolgozik. Már közvetlenül a megérkezését követően bekapcsolódott a magyarországi ukrán közösség életébe.
Hugert Szvitlana elnökhelyettes Ungváron született vegyes családban: édesapja ukrán, édesanyja magyar. Éppen ezér áll közel hozzá mindkét kultúra és világszemlélet. Húsz éve él Magyarországon, bölcsész. Ő is tanított az országos önkormányzat vasárnapi iskolájában, majd szakmát váltott.
Margitics Vaszil az ilosvai járásban született, végzettségét tekintve mérnök, 2000-ben érkezett Magyarországra családjával. A szakmájában dolgozik.
A kispesti ukrán önkormányzat 2019. október 13-án alakult, hogy egységbe fogja a kerületben élő ukránokat és mindazokat, akik érdeklődnek az ukrán kultúra iránt. Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy megismertessük a magyar lakosságot az ukrán népszokásokkal, kulturális és zenei hagyományaival. Szeretnénk megőrizni a hagyományainkat, kultúránkat, anyanyelvünket, hogy tovább adhassuk az utánunk jövő nemzedéknek.
Mivel ketten is bölcsészek vagyunk, elsősorban irodalmi esteket szeretnénk szervezni, hogy a fiatalok megismerjék az ukrán irodalom klasszikusait. Ezért is lett az első rendezvényünk közvetlenül a megalakulásunk után az villámcsődület, amellyel Lina Kosztenko költő 90. születésnapjára emlékeztünk. Egyébként érdekes irodalmi estet is tervezünk ebből az alkalomból. Reméljük, hogy a karantén végeztével sikerül is. A jövőre nézve is tervezünk hasonló villámcsődületeket, továbbá szeretnénk segíteni egyik tanárnőnknek egy gyermekeknek szánt könyv kiadásában.
Tisztelettel: Margitics Natália, Hugert Szvitlána és Margitics Vaszil