cím: 1102 Budapest Szent László tér 29.     e-mail: vikip3@gmail.com; kobanyaiukranok@gmail.com     tel.: +36 30 483 1320
Fotó (balról jobbra): Petrovszka Viktória,  Risko Roman és  Deák Inga
Petrovszka Viktória a kőbányai ukrán önkormányzat elnöke és tagja a fővárosi ukrán önkormányzatnak. Kárpátalján született, 1998-ban települt át Magyarországra. Jogász mellett dolgozik. Kezdetektől fogva a kőbányai ukrán önkormányzat elnöke, minden szabadidejét az ukrán kultúra és hagyományok népszerűsítésének szenteli.
Deák Inga a kőbányai ukrán önkormányzat elnökének helyettese. Fordító, blogger, ukrán kiadványok rendszeres szerzője, Magyarországot és Budapestet népszerűsíti az ukránok körében. Az Ukrán hírlevél szerkesztője. Ukrán nyelvész és szociológus. Az egykori ungvári lakos 2016 óta él Magyarországon.
Risko Roman az önkormányzat Munkácson született tagja 2000 óta él Magyarországon. Alapképzettségét tekintve muzsikus. Jelenleg ügyintézőként dolgozik. Szabadidejében a népszerű magyar Yellow spots bandában játszik trombonon, tagja a kőbányai zeneiskola szimfonikus zenekarának. Fotós.
Tervek és célok: a kőbányai ukrán önkormányzat 2014-ben alakult, és a legutóbbi választásokon újraválasztották. Már az induláskor az volt a célunk, hogy a különféle ukrán hagyományokat és szakmákat népszerűsítsük. Ennek a célnak a szolgálatában alakítottuk meg a Vörös kányafa csoportot, amely a magunk mögött hagyott évek során közel ötven mesterkurzust tartott. hímes tojást festettünk, ukrán szakrális tárgyakat készítettünk, megtanultuk a hagyományos ukrán gasztronómiát, gyakoroltuk a hagyományos ukrán népi hímzést. Tekintettel arra, hogy az ukrán hagyományok elképzelhetetlenek az ukrán konyha nélkül, megszerveztük a Borscs és az Ukrán Gasztronómia napját, ami a nyári szezon nyitánya.
Ugyanakkor nem szerettük volna tevékenységünket a szakmákra és a hagyományokra korlátozni, éppen ezért ukrán muzsikusokat hívunk koncertezni Kőbányára, és a nemzetiségek közös ünnepi koncertjein rendszeresen képviseljük Ukrajnát.
Egy idő után világossá vált, hogy tovább kell lépnünk. Önkormányzatunk 2017-ben először nyert a magyar kormány pályázatán, minek köszönhetően gyerekeket küldhettünk nyaralni Ukrajnába, tábort szervezhettünk a Kárpátokba. Azóta évente nyerünk a pályázaton. Sajnos az idén kisebb összeget nyertünk, de akkor is megszervezzük a tábort.
Az elmúlt két esztendőben készítettünk egy kétnyelvű, ukrán – magyar kalendáriumot az ukrán hagyományokról. Évente más-más témát választunk: volt már az ünnepeinkről szóló, régi gasztronómiát és hímzéseket bemutató.
A tavaly egy újabb területtel gazdagodott a repertoárunk. Megalakult a Kőbányai ukránok labdarugó csapat, amely a budapesti megmérettetéseken védi az ukránok becsületét. Maradjanak velünk!
Tisztelettel: Petrovszka Viktória, Deák Inga és Risko Roman.