A veszprémi ukrán önkormányzat

cím: 8200 Veszprém, Rózsa u.48.     e-mail: enincz1@gmail.com     tel.: +36709454943
Foto (balról jobbra): Lóczi Attila József, Nincz Erzsébet és Lóczi Attila József
Nincz Erzsébet a veszprémi ukrán önkormányzat elnöke és tagja az Ukrán Országos Önkormányzatnak is. Zongorista és zenetanár. Ungváron született é a Lvovi Zeneakadémián szerzett diplomát. 1991-től él a családjával Veszprémben. Az előző két ciklusban az ukrán önkormányzat elnökhelyettese volt, és nagyon sokat tett az ukrán kultúra népszerűsítéséért.
Borscs Lubomír a veszprémi ukrán önkormányzat elnökhelyettese. Zongora- és festőművész. Lvovban született és az ottani zeneakadémiát végezte. 1991-óta él a családjával Veszprémben. Zenei és pedagógiai munkássága már hosszú évek óta gyarapítja Veszprém kulturális életét. A diákokkal közösen szervezett koncertek eljuttatják a széles közönséghez a klasszikus ukrán zenét, Festőként nemcsak a veszprémi tárlatok részvevője, az ország más városaiban is bemutatkozott.
Lóczi Attila József, az önkormányzat küldötte, gépészmérnök. A kárpátaljai Csap városkában született, és Harkivban járt egyetemre. A 70-es évektől él és dolgozik Veszprémben. A kezdetektől fogva aktív tagja az ukrán közösségnek, ötleteivel segíti az önkormányzat munkáját.
Veszprémben már a harmadik ciklusban működik ukrán önkormányzat, az utolsó ciklusban új összetételben. Céljaik és terveik között szerepel a helyi ukrán közösség összetartása és támogatása, az ukrán nyelv és a kulturális hagyományok továbbadása a fiatal nemzedéknek. Többek közt az is a céljaink között szerepel, hogy nemcsak Veszprémben, hanem más magyarországi városokban is népszerűsítsük az ukrán kultúrát. Szeretnénk koncerteket és kiállításokat rendezni, nemcsak az itt élő, hanem ukrajnai művészek részvételével.
Sok programot – szórakoztató és sport – tervezzük a gyerekeknek. Terveink között szerepelnek utazások is: szeretnénk megismertetni magyar barátainkat Hazánk történelmi helyszíneivel és Ukrajnával.
Fontos számunkra, hogy támogassuk Ukrajnát az orosz agresszió ellen vívott küzdelmében. Ezen a téren együttműködünk Ukrajna magyarországi nagykövetségével, továbbá közösen rendezünk kiállításokat, könyv- és filmbemutatókat. Jó kapcsolatokat ápolunk az országos önkormányzattal és többi ukrán önkormányzattal, támogatjuk és gazdagítjuk egymás programjait.
Tisztelettel: Nincz Erzsébet, Borscs Lubomír és Lóczi Attila József