Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ

A Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központot a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat hozta létre 2007-ben és az utóbb említett Önkormányzat strukturális alegységeként tevékenykedik. 2008 és 2020 között a Központ igazgatója Sipajlo Igor volt, 2020. júniusától pedig Bernáth Viktória vette át a Központ vezetését. A Központ kulturális tevékenységei közé tartoznak a következők:
 • Az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ elsősorban az Ukrán Országos Önkormányzat munkáját célozza elősegíteni az ukrán kultúrát népszerűsítő, a magyarországi ukrán kisebbség nemzeti hagyományait őrző, országos kulturális és művészeti rendezvények támogatásával és szervezésében való részvétellel. Dokumentációs-, kiadói- és média- tevékenység:
 • Az Ukrán Kulturális Központ módszeresen karbantartja, kiegészíti és rendszerezi az önkormányzat tevékenységével kapcsolatos összes eseményről készült videóanyagot, valamint fotóarchívumot, hanganyagarchívumot és dokumentumokat, illetve az önkormányzattal kapcsolatos minden információt közzétesz.
 • Az ukrán és magyar folyóiratokból származó információk digitalizálása és archiválása az ukrán szervezetek magyarországi tevékenységeiről.
 • Szintén a Központ által került megalapításra az Ukrán Könyvtár, melynek névadója Saskevics Markiján (körülbelül 5000 példányra tehető), amelyet rendszeresen frissítenek és rendszereznek. 2019-ben új könyvtári program került kidolgozásra és bevezetésre, amely kompatibilis a modern operációs rendszerekkel. A jövőbeni tervek között van egy online rendszerbe való integrálás, amely lehetőséget ad a könyvtárban található egy adott könyv interneten keresztüli megkeresésére.
 • Az elmúlt években a Központ közreműködésével az Ukrán Országos Önkormányzat megjelentette az „Ártatlan áldozatok emlékére”, „Rejtett igazság”, „10 éves az Ukrán Önkormányzat Magyarországon”, „Mályva a törülközőn” című könyveket, illetve megjelent a ” 2010-es Ukrán kalendárium „, képeslapok a magyarországi ukránok műemlékeiről és a „Füzekhez és nyárfákhoz” című CD-lemez, mely Zincsenko Valentina magyarországi ukrán költőnő megzenésített verseit tartalmazza.
 • 2018 végén a Központ közreműködésével sikerült kiadni a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat „Ukrán Hírmondó” című folyóirat első példányát, mely modern, informatív és jól illusztrált kiadványokat tartalmaz. Melléklet formájában kezdett megjelenni az „Ukrán Hírmondó” folyóirathoz tartozó „Meseország” nevű gyermekmagazin, mely jelenleg 8 oldalon kínál érdekes olvasmányt a gyerekeknek.
 • Az Ukrán Kulturális Központ által támogatott információs források: a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat honlapja www.ukrajinci.hu, az azonos néven jelen lévő Facebook oldal ,,ukrajinci.hu” és az ,,Ukrán Vasárnapi Iskola” Facebook oldala, Youtube-on az Ukránok Országos Önkormányzat UKRTVHU BUDAPEST nevű televíziós oldalának videócsatornája, amely nem teljes körű rövid videós riportokat közöl az ukrán élet eseményeiről és tevékenységeiről, amelyek célja a minél szélesebb közönség tájékoztatása és vonzása.
 • Az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ aktív közreműködésével 2020-ban elkészült az Ukrán Országos Önkormányzat korszerűsített honlapja. Mivel ez a weboldal nem csak az Önkormányzat oldalaként, hanem egy összmagyar ukrán internetes portálként jött létre, amely a lehető legszélesebb körű információt nyújtja a magyarországi ukránok életéről. Ezért olyan rovatokat is tartalmaz, mint a magyarországi iskolák és egyetemek ukrán karaival összefüggő információk, az Ukrán Egyház tevékenységei Magyarországon, ukrán társaságok, zenészek és művészekkel kapcsolatos írások.
 • A Központ együttműködik a magyar médiumokkal, melyek a magyarországi nemzeti kisebbségek tevékenységeivel, illetve az őket érintő kérdésekkel is foglalkoznak.
 • A Központ szervezési és anyagi segítséget nyújt az Ukrán Országos Önkormányzathoz tartozó Ukrán Vasárnapi Iskola tevékenységéhez. Tankönyveket, könyveket, médiaanyagokat biztosít, nyári és napközis táborokat finanszíroz.
• Az Ukrán Kulturális Központ Ukrajna Magyarországi Nagykövetségével együttműködve az elmúlt években aktívan részt vett ukrán és magyarországi szakértők bevonásával, politikai és kulturális témájú konferenciák, találkozók, valamint kiállítások és egyéb programok szervezésében.
Kapcsolat

Elérhetőségek

+36-1 / 461-01-11

ukrcentr@t-online.hu

1065 Budapest, Hajós u. 1.

Hétfő-péntek:  9:00-17:00

Üzenetküldés

Írjon nekünk  Kapcsolat

  Elérhetőségek

  +36-1 / 461-01-11

  ukrcentr@t-online.hu

  1065 Budapest, Hajós u. 1.

  Hétfő— péntek:  9:00-17:00

  Írjon nekünk