A pécsi ukrán önkormányzat

Foto (balról jobbra): Popovics, Roland, Popovics Olena és Patai-Larina Viktória
Popovics Jelena, a pécsi ukrán önkormányzat elnöke 1972-ben született Ungváron, 2004-ben férjhez ment és 2005-ben a férjéhez költözött Magyarországra. Szülővárosában zongoratanárnőként dolgozott. Magyarországon folytatta a zenetanítást, közben egy második diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. Két gyermeke van, tevékeny részvevője a pécsi kulturális és közéletnek.
Patai-Larina Viktória a pécsi ukrán önkormányzat elnökhelyettese. 1994-ben született Ungváron, 2005-ben a szüleivel együtt települt át Magyarországra. Kicsi kora óta, tanult zenét, táncot és idegen nyelveket. Zenei gimnáziumban tanult szaxofonozni. Tanulmányait az egyetem közgazdasági karán folytatta, menedzsmentet és közép- és nagyvállalati marketinget tanult. Jelenleg termelőüzemben, logisztikai osztályon dolgozik. Tevékeny részvevője Pécs kulturális s közéletének, több városi zenekar szólistája.
Popovics Roland, a pécsi ukrán önkormányzat tagja 1973-ban született Ungváron. 1993-ban zenetanulás céljából jött Magyarországra, és amikor végzett, egy pécsi zeneiskolában helyezkedett el tanárként. Később elvégezte a Kijevi Művészeti Akadémiát. 28 éve tanít klasszikus gitárjátékot. Nős, két gyermek édesapja. Aktívan részt vesz a város kulturális és közéletében.
A pécsi ukrán önkormányzat 2019 októberében alakult újjá ebben a gyönyörű, soknemzetiségű Mecsekalji városban. A városi ukrán önkormányzat elnöke Popovics Olena, helyettese Patai-Larina Viktória, küldötte pedig Popovics Roland.
Nagyon fontosnak tartjuk az ukrán hagyományok és szokások gazdagítását és megőrzését. Elég távol élünk a Hazánktól, de igyekszünk méltóképpen megülni az ünnepeinket. Rendezvényeink szervezésekor szem előtt tartjuk a közösség összetartását, és amennyire csak lehetséges, bevonni a fiatalokat, és ápolni az ukrán kultúrát. Nemzetiségi önkormányzatunk szeretné támogatni a Pécsett élő ukrán tehetségek felkutatását és gondozását.
Szeretnénk ápolni kapcsolatainkat a többi pécsi nemzetiségi önkormányzattal, egyéb társadalmi szervezetekkel és csoportokkal.