Budapest IV. kerületének (Újpest) ukrán önkormányzata

cím: 1048 Budapest, Megyeri út 202.     e-mail: 4kerukranonkormanyzat@gmail.com     tel.: 06-30-2032-919
Foto (balról jobbra): Turik Oleg, Ladányi Erzsébet (elnök) és Ráduly Tamás
Ladányi Erzsébet 1998-tól vezeti az újpesti ukrán önkormányzatot, tagja az Ukrán Országos Önkormányzatnak. Öt cikluson keresztül vezette az országos önkormányzat pénzügyi bizottságát, 2020-tól a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnökének helyettese.
Közel 30 esztendeje a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tevékeny tagja. Aktívan szervezi a magyarországi ukrán közösséget, hozzájárul az egyes önkormányzatok kapcsolatrendszerének erősítéséhez, kiáll a nemzet kulturális értékeinek és az anyanyelv megőrzése mellett, hozzájárul az ukrán hagyományok újraélesztéséhez és népszerűsítéséhez. Ukrán nyelvtanárként egész pályafutása során szolgálta az ukrán nyelv terjesztését Magyarországon.
Turik Oleg az újpesti ukrán önkormányzat elnökének helyettese, az Ukrán Országos Önkormányzat tagja. Szakmáját tekintve építész, vállalkozó.
Közel három évtizede aktív tagja a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületnek.
Képviselői szerepkörében legfontosabb feladatai közé sorolja az ukrán hagyományok őrzését, a kultúra tisztelőit igyekszik megismertetni az ukrán művészettel és művészekkel, baráti kapcsolatokat ápol Ukrajnával és az Ukrajna határain túli diaszpóra képviselőivel. Óvja az ukrán nyelvet és odafigyel a Magyarországon felnövekvő következő nemzedékre.
Ráduly Tamás képviselő, a budapesti Szent János Kórház gazdálkodási osztályának vezetője.
Az újpesti ukrán önkormányzat 1998-ban alakult, és immár 23 esztendeje végez hasznos munkát. Különféle kiállítások, irodalmi és zenei estek mellett a legfontosabb itteni ünnep a majd’ minden esztendőben megtartott Vízkereszt. Az önkormányzat az újpesti napok keretében rendszeresen prezentálja az ukrán kultúrát és szervezi a Függetlenség napjához kötődő rendezvényt. Az önkormányzat eddigi működése során az alábbi kiállításokat ajánlotta az újpestiek figyelmébe: Turok Anton és Egressy festményeinek tárlata, a Korzs család tagjainak alkotásai, Hanna Petrova és Irina Baricseva és mások művei. Az irodalmi estek közül az egyik legérdekesebb Szerhij Zsadan kortárs ukrán író részvételével lezajlott esemény.
Az újpesti ukrán önkormányzatnak van egy ezer kötetes könyvtára és ukrán viseleti gyűjteménye van, amelyet többször is igénybe vettek a kerületi rendezvényeken, majd átadták az MUKE-nak.
Önkormányzatunk tevékenysége részletesebben megismerhető, a Hromada folyóirat internetes oldalán (www.hromada.hu). Találkozhatnak velünk az újpest, valamint a fővárosi és az országos önkormányzat rendezvényein, illetve más városok ukrán önkormányzatainak rendezvényein.
E-mail címünk: 4kerukranonkormanyzat@gmail.com
Tisztelettel: Ladányi Erzsébet, Turik Oleg és Ráduly Tamás.