Rólunk

Az Ukrán Országos Önkormányzat, amelyet 1998-ban először választott az ukrán közösség, 15 képviselőből áll, ötévente egyszer újraválasztják.

Országos önkormányzat

Az Ukrán Országos Önkormányzat, amelyet 1998-ban először választott az ukrán közösség, 15 képviselőből áll, ötévente egyszer újraválasztják.

Az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) az ukrán nemzeti kisebbség hivatalos szerve Magyarországon. Az ukrán nemzeti kisebbség magyarországi jogállását a magyar alkotmány, a nemzeti kisebbségek jogairól szóló 2011. évi magyar törvény, valamint a nemzeti kisebbségek jogainak biztosításában való együttműködés elveiről szóló 1991. évi ukrán-magyar nyilatkozat határozza meg. A nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvény elismeri, hogy az ukrán etnikai csoport Magyarországon nemzeti kisebbség (az ország 13 történelmi nemzeti kisebbsége között a hetedik helyet foglalja el), mivel e törvény következő feltételeit teljesíti: legalább száz éve Magyarországon él; kisebbség a lakosság többi részéhez viszonyítva, amelynek tagjai magyar állampolgárok, nyelvével, kultúrájával, hagyományaival megkülönbözteti a lakosság többi részétől, és megmutatja a közösség érzését, amelynek célja értékeik megőrzése. Ezért rendelkezik a nemzeti kisebbségek minden jogával Magyarországon:

 • a személyiség megválasztásának szabadsága;
 • az anyanyelv használatának joga, a személyes és nyilvános nevek saját nyelvükön való használata;
 • a kultúra fejlesztése és támogatása;
 • az anyanyelvi oktatáshoz való jog; autonómia.

A magyarországi ukránok állami önkormányzatának fő küldetése és kötelezettsége, hogy Magyarország ukrán nemzeti kisebbségének széles körű jogokat biztosítson az ukránok és az ukrán közösség számára, figyelembe véve ezt a törvényt és az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről. A magyarországi ukránok állami önkormányzatát először az ukrán közösség választotta 1998-ban, 15 képviselőből áll, és ötévente egyszer újraválasztják. 2019. október 13-án rendes választásokra került sor, amelynek eredményeként 15 képviselő indult a nemzeti kisebbségek önkormányzataiért, köztük az Állami Önkormányzattól: 7 képviselő a Csongrádi Régió Ukrán Kulturális Egyesületéből, 6 a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületéből és 2 képviselő a Megőrző Társaságból az ukrán kulturális örökség kijevi Rusz. 2019. november 8-án a szavazás eredményeként Jaroszláva Sabót, a Csongrádi Terület Ukrán Kulturális Egyesületének képviselőjét választották meg az SSUU elnökévé.

Írjon nekünk  Kapcsolat

  Elérhetőségek

  +36-1 / 461-01-11

  ukrcentr@t-online.hu

  1065 Budapest, Hajós u. 1.

  Hétfő— péntek:  9:00-17:00

  Írjon nekünk