Nyíregyházi ukrán önkormányzata

cím: 4400, Nyíregyháza, Árpád utca 41    levelezési cím: 4400, Nyíregyháza, Herman Ottó 4, 1/3   
e-mail: sztanko.maria@gmail.com   tel.: 06 30 3022932
Foto (balról jobbra): Sztankó Mária, Szofilkánics Judit, Rohály Valéria, Koroly Olga és Luncsenko Kornélia
2019. október 11-ig a nyíregyházi ukrán közösség volt a legnépesebb (125 tagot számlált). Ezért a többi önkormányzattól eltérően nem három, hanem öt személy indult az elnöki posztért. 2019-ben a helyi ukránok 83% – 80 személy – vett részt a választáson, ami az alábbi eredménnyel zárult: Szofilkánics Judit 74 (93,67%), Koroly Olga 67 (84,81%), Luncsenko Kornélia 65 (82,28%), Rohály Valéria 64 (81,01%), Sztankó Mária pedig szintén 64 (81,01%) szavazatot kapott.
Az alakuló ülésen Szofilkánics Judit nagyfokú elfoglaltságára hivatkozva visszautasította az elnöki pozíciót, és a posztra régi helyettesét, Sztankó Máriát ajánlotta. A feladatok elosztása a következőképpen alakult: Sztankó Mária lett a nyíregyházi ukrán önkormányzat elnöke, a helyettese Luncsenko Kornélia, Rohály Valéria pedig az ügyvezető titkár. Szofilkánics Judit küldöttként a nyíregyházi ukrán vasárnapi iskoláért felel, Koroly Olga a kulturális rendezvények felelőse.
A nyíregyházi ukránok közössége nagyon egységes és kreatív. 125 tagja van. A városi ukrán önkormányzat a legfontosabb feladatának tekinti az ukrán kultúra és hagyományok ápolását, a történelmi ismeretek elmélyítését, az anyanyelv őrzését, és mindazok egységbe szervezését, akik szeretik és ápolják az ukrán kultúrát Ukrajna határain kívül.
Közösségünk erőfeszítéseinek köszönhetően 2019 októberében három tanulócsoportban tanulnak ukránul, elkészült a tanterv és a feladatlapok. Egy tanév alatt egy-egy tanár 80 órát tart csoportoknak vagy magántanulóknak. A felnőttek számára is alakult egy tanulócsoport, ahol tapasztalt tanárok oktatják a magyar nyelvet.
Rohály Valéria és Szofilkánics Judit előkészített hat kulturális és oktatási projektet. Mindegyik megszerezte a szükséges támogatást, de a 2020. március 16-án bevezetett karantén miatt az indulás  későbbre halasztódott.
Októbertől napjainkig a nyíregyházi ukrán önkormányzat számos rendezvényt szervezett és bonyolított le: az ukrán közösség által 2018 áprilisában felállított emlékhelynél tisztelegtek az ukrajnai éhínség áldozatainak emléke előtt. Megünnepelték a Mikulást és a Karácsonyt. Szocska Ábel püspökkel az ukránnyelvű misékről tárgyaltak.
2020. július 14-én megemlékeztek a Nyíregyházi Főiskola ukrán karát alapító, boldog emlékű Udvari István professzor születésének 70. évfordulójáról. Az eseményen részt vettek egykori hallgatói, tanártársai, mindazok, akik szerették és tisztelték a professzort. A megjelentek megkoszorúzták a közösség által készíttetett emléktáblát.
A Hímzés Világnapja és a Forrás Szavaló és Prózamondó verseny online zajlott le.
Szeretnénk felidézni és megköszönni a nyíregyházi Ukrán Főkonzulátusnak a közösségünknek nyújtott folyamatos erkölcsi és szervezői támogatást. Egyetlen kezdeményezésünk sem nélkülözi a támogatásukat.