2021. augusztus 1-jén, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ szervezésében tradicionális programsorozattal emlékeztek meg Nagy Volodimir, kijevi nagyfejedelem – a Kijevi Rusz keresztelőjének és a Kijevi Rusz Keresztelésének Napjáról.

Sok éven keresztül a magyarországi ukrán közösség, valamint Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége kozös ünneplés keretében, Tihanyban emlékezett meg a számos viszonylatban az ukrán és a magyar diplomácia alapkövének számító eseményről. A ceremónia keretében tradícionálisan koszorúkat helyeztek el I. András, magyar király és Anasztázia királyné – Bölcs Jaroszláv idősebb lányának – a Tihanyi Bencés Apátság területén lévő szobrához.

Anasztázia királyné munkásságához számos, magyarországi keresztény templom megalapítása köthető, többek között az említett Tihanyi Bencés Apátság is.

Az apátság területén zajló restaurációs munkák okán az idei évben az ünnepség elmaradt, ám ettől eltekintve a magyarországi ukrán közösség Budapesten, a Belvárosi Szent Mihály-templomban tartott ünnepi szent misét a neves történelmi eseményre emlékezve. A misét Haborij Damjan, a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus egyház tiszteletese tartotta, ezt követően Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tartott ünnepi beszédet. Végezetül Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke szólt a közönséghez.

A misét és az ünnepélyes nyitóbeszédeket követően Bernáth Ferenc és Zán Uljána klasszikus zenei rövid koncertjével folytatódott az esemény.

Végezetül ünnepi állófógadással és Koloszova Viktória-, Bernáth Ferenc-, Zán Uljána, valamint Krickij Szerhíj fellépésével zárult az ünnepség.