Április 23-án ünnepeljük a könyv és a szerzői jog világnapját, melynek az olvasás és a nyomtatott könyvek szeretetének popularizálása. 
A világnap alkalmából számos nemzetközi fesztivált, a könyv erejét bemutató, a múlt és a jövő, a generációk és kultúrák összekovácsolását szolgálják. Továbbá ezen a napon emlékeznek meg a történelem első nyomtatott könyveiről.
Ukrajna esetében az első nyomtatott könyvekként az 1574. február 15-én kiadott Ivan Fedorov lvivi „Aposztolját” és a „Bukvar” említhetjük.
Az „Apostol” nemcsak Ukrajna első nyomtatott könyveként van számon tartva, különlegességéhez az is hozzátartozik, hogy nem latinul, nem ógörögül, lengyelül vagy németül íródott, hanem az egyszerű ukrán embereknek érthető fogalmazásban született meg nagy hatást gyakorolva arra a világra, amiben mindennapjainkat éljük.
Ám a könyvek szabad publikálása, terjesztése és olvasása a történelem során számos represszióval járt, különösen az olyan nyelvek esetében, mint az ukrán.
A lvivi „Apostol” megjelenésének idejében nagy darabszámnak számító, 1 200 példányban került nyomtatásra. Napjainkban 100 darab maradt Ukrajna, Oroszország, Lengyelország, Bulgária, az USA és más országok könyv gyűjteményeiben.
Sok szeretettel köszöntünk mindenkinek, aki az olvasás művészetének és a nyomtatott könyvek értékének örvendve saját ünnepeként tekint a mai napra!