365 nap telt az Orosz Föderáció Ukrajna elleni

teljes körű bűnözői inváziója óta

Ez az invázió az agresszív háborúnak a csúcspontja volt, amelyet Moszkva kezdett el Ukrajna ellen 9 évvel ezelőtt a Krím megszállásával és annektálásával 2014-ben.
Ezen szomorú évforduló alkalmából február 24-én, a Városháza téren Budapest város központjában sor került „A legyőzhetetlenség 365 napja” kiállítás megnyitójára, amely arra hivatott, hogy felhívja a magyar közösség figyelmét az Ukrajna elleni, egy éve zajló teljes körű orosz agresszióra és annak következményeire.
A kiállításra Grexa Liliána, Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló kezdeményezésére került sor a magyarországi ukrán szervezetekkel való együttműködés keretén belül: a Hromada Magyarországi Ukrán Kultúrális Egyesület, Nova Hvylja Egyesület Товариство Нова Хвиля, „Jednyiszty” Ukrán Egyesült, Csongrád Megye Ukrán Kultúrális Egyesület és az Ukrán Nemzeti Szövetség,  Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary támogatásával.
Az esemény közös imával zárult, amelyet az Ukrán Görög katolikus Templom papja, Damjan Gábor atya mondott el a jelenlévőkkel közösen.
Ezt követte a szolidaritási menet Ukrajna támogatására, amelyet a magyarországi ukrán közösségi szervezetek kezdeményeztek. Több, mint ezer ember vonult végig az Andrássy úton Oroszország Budapesti Nagykövetségéhez Ukrajnát támogató plakátokkal és az orosz inváziót elítélő plakátokkal.
A felvonulásban részt vettek a helyi ukrán közösség képviselői, az ukrajnai menekültek, akik magyarországon találtak ideiglenes menedékre, valamint sok magyar, akik elítélik az orosz katonai agressziót és Ukrajna szuverenitásáért és territoriális integritásáért lépnek fel.
Az orosz nagyszabású agresszió kezdetének szomorú évfordulójáról számos magyar városban – Szombathelyen, Szegeden, Veszprémben, Nyíregyházán, Békéscsabán is megemlékeztek.
Február 24-én a „Litera” Társadalmi Szervezet akciót szervezett Szombathelyen, hogy egy perc néma csönddel emlékezzenek meg mindenkiről, akik megöltek az oroszok az ukrán földön, hogy összegyűljenek, hogy gyertyát gyújtsanak és hogy elsuttogják legdédelgetettebb álmukat, hogy azt mondják: UKRAJNA, VELED VAGYUNK!
Szegeden a helyi ukránok a Szegedi Ukrán Önkormányzat és Csongrád Megye Kultúrális Társaságának felhívására összegyűltek a Holodomor áldozatainak emlékművénél a Dóm téren, hogy gyertyát gyújtsanak és egyperces néma csenddel emlékezzenek meg minden elhunytról ebben a borzalmas háborúban és együtt imátkozzanak Ukrajnáért.
Veszprémben az Óváros téren az elhunytak emlékének imával való megtisztelésére a „Dnyipro” Ukrán Kulturális Társaság szervezett rendezvényt a Máltai Kereszt és a városi adminisztráció támogatásával. A rendezvényen részt vettek ukránok, magyarok és más nemzetiségi kisebbségek képviselői, akik támogató szavaikat fejezték ki az ukrán népnek, és gyertyákat gyújtottak emlékezésképpen…
Ezen a napon a helyi ukrán közösség a Nyíregyházai Ukrán Önkormányzat szervezésében megemlékezett az Ukrajna elleni orosz agresszió áldozatairól és imátkozott az agresszor fölötti győzelemért, amit Andrij atya vezetett. Uljana Molnár és nagyija Matyovka ukrán dalokat adtak elő.
Békéscsaba Ukrán Önkormányzata szintén megtartotta a „legyőzhetetlenség 365 napja” rendezvényt a város központjában a Kossuth téren az orosz agresszió miatt elhunyt ukránok emlékének tiszteletére és egy közös ima érdekében Ukrajnáért.
Köszönjük az ukrán társadalmi szervezetknek és Magyarország ukrán önkormányzatainak, az ukrán közösségnek és a magyaroknak, akik részt vettek Ukrajnával való Szolidaritási akciókhoz a „Legyőzhetetlenség 365 napja” szlogennel!