Leszja Ukrajinka, világhírű ukrán író és költőnő születésének 150 évfordulója alkalmából versmondó vetélkedőt tartottak, amihez a kicsik és felnőttek is csatlakoztak. Érkeztek résztvevők Ukrajnából és Törökországból is. 
Magyarországról Oleszja Olekszij és fia, Viktor adták elő Leszja Ukrajinka „Contra spem spero!” („Remény nélkül bizakodom”) c. versét. Viktória Anasztázia Arikan és Olena Bakó a „Remény” c. verset adták elő.
Felnőtt kategóriában – a veszprémi Jákói Bernadett szavalt, aki magyar nemzetisége ellenére szeretné megtanulni az ukrán nyelvet. Előadásában a „Ki mondta, hogy gyenge vagyok”hallhattuk ukrán és magyar nyelven. 
Leszja Ukrajna születésének 150. évfordulója alkalmából az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi Iskolájának növendékei versrészleteket szavaltak a géniusz költőnő tiszteletére.
Diana Sipajlo (9 éves) és Amira Medenczi (6 éves) a „Meggyecskék” c. verset szavalták el.
Eva Hjunduz, törökországi résztvevő előadásában a „Milyen volt gyerekként…” c. vers hangzott el.
Marta Jacisina (7 éves) Odesza megyéből a „Régi Tavasz” verset szavalta el.
Még egy további, ukrajnai résztvevő, Makszim Tolsztyikov (14 éves), az Odeszai 55. sz. Általános Iskola „Élő Hang” zenei stúdiójának növendékének előadásában a „Konvália” c. verset hallhattuk.
Utolsó videónk a „Megkapható” c. műből hangzott el Margarita Pelipenko, a Velikobahacsanszkij Általános Iskola (Poltava megye) növendékének előadásában.