Szeptember 24-én Piliscsaba városában sor került a Magyar nemzeti konyhák II gasztronómiai fesztiváljára, amelyen a Magyarországi Ukránok Állami Önkormányzatának képviselői is vettek részt. A gasztronómiai bemutatón 13 Magyarországon élő nemzeti kisebbség – bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, örmények, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok-hagyományos ételei és italai kerültek bemutatásra.
Az ukrán konyha hagyományos ételeit a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ mutatta be – az ukrán sátor látogatói borscsot kóstolhattak babbal, valamint burgonyával és káposztával töltött pogácsát, amelyeket Natália But és édesanyja készítettek. Voltak hagyományos szendvicsek szalonnával és őrölt szalonna fokhagymával – desszertként pedig – kompót és finom sütemények, amelyeket Alyona Madrichenko cukrász készített.
Az ukrán zenei művészetet a Bernáth család mutatta be a fesztiválon.